ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Hate Creation – Cloaked In Violence

Hate Creation - Cloaked In Violence 3
“Jag har varit i varenda håla i hela Sverige, jag har liksom varit i Filipstad, då kan ni fatta? Det tror jag är den minsta staden på den här turnén. Eller stad, det är en samling hus runt en korvkiosk”. Så sammanfattar ståuppkomikern Magnus Betnér vidden av sin standup-turné “Livets Ord” på avslutningsshowen på Chinateatern i Stockholm år 2010. Turnén tog honom till 77 orter i Sverige på vilka han gjorde totalt 99 föreställningar, varav Filipstad var en av dem. Kanske en orättvis raljant beskrivning men faktum är att förutom Oxhälja, Wasabröd och den legendariska SVT-intervjun med sverigedemokraten Levi Klausen är inte Filipstad en ort som syns och hörs mycket i stora sammanhang. Kanske blir det ändring på det nu när kvartetten Hate Creation från nämnda stad nu har släppt sin debut-EP “Cloaked In Violence”.

Släppt på det inte helt okända Karlstad-gänget Eyes Wide Opens egna etikett ES Music Records, är “Cloaked In Violence” en fyraspårs-EP som trots sin korta längd på 13 minuter hinner med att både smeka trumhinnorna med melodiska gitarrslingor och slå in pannbenet med taggtrådsbeklädda riff understödda av pumpande bas och dundrande trummor. Kvartettens sångare Robin Fryk vrålar igång EP:ns inledande titelspår. Det är som att de tänkt visa Magnus Betnér och andra belackare som smädat hemorten att de har gruvligt fel. Produktionen är otroligt snygg, men inte så att skiten under naglarna tvättas bort. Ett tydligt exempel på det är den inledande gitarrmelodin på “As death walks the earth”. Det är den typen av melodi som oftast bara hörs från Göteborgsbaserade band, men som här istället kommer från de mörka Bergslagsskogarna.


De fyra låtarna innehåller förutom ovannämnda ingredienser även dynamik i uppbyggnad och tempobyten. Bandet må inte ha existerat så länge (tidigare hette de Dead Zone, men namn- och stilbyte genomfördes under våren 2016) men låtskrivandet och instrumenthanteringen spöar många äldre och större akter. I synnerhet Robin Fryks pipa imponerar med sin sköna raspighet som jag tycker saknas hos många growlare.

Annons:

Magnus Betnér har rätt i en hel del, men sitt omdöme av Filipstad behöver han omvärdera. Filipstad är numera inte bara en samling hus runt en korvkiosk kända för Oxhälja, Wasabröd och den legendariska SVT-intervjun med sverigedemokraten Levi Klausen. Filipstad är numera även synonymt för Hate Creation, ett lovande band som visar att tillväxten på välskriven metal är tryggad.

Hate Creation – Cloaked In Violence

Band: Hate Creation
Titel: Cloaked In Violence
Genre: Metal
Skivbolag: ES Music Records
Releasedatum: 2016-12-03
Betyg: 4/5
Bästa låt: As death walks the earth

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT