ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Omnium Gatherum – Grey Heavens

omniumgatherumgreyheavens250

Redan på höstkanten förra året släppte Omnium Gatherum aptitretaren ”Skyline” från nya plattan som singel. Den tilltalade mig rejält och jag har verkligen sett fram emot detta släpp.

Bandet släpper lös från början utan krusiduller eller onödigt långt intro. Det är pang på rödbetan som gäller här. Singelsläppet framstår nästan som ”mainstream” jämfört med resten av låtarna, men är så skönt svängig och melodiös att den fortfarande får hårdrockshjärtat att smälta i bröstet på mig efter otaliga lyssningar. ”Majesty and Silence” drar lite mot det episka hållet för att mot slutet nästan gå över i takter som påminner mig litegrann om klassisk 90-talsblackmetal. ”Rejuvenate!” är som titel och utropstecken anger ett litet energiknippe. Ophidian Sunrise har inslag av folkmusik rejält upphottad till metal. Instrumentala ”These Grey Heavens” är så vacker att den är en av de kortaste 4-minuter-någonting-låtar jag någonsin hört. Avslutande ”Storm Front” blandar hårt och mjukt och känns som ett bra avslut på albumet.


Det är en skön blandning av den mer ”brutala” melodiska dödsmetallen där ute och den som lägger tyngdvikten på vackra melodier och keyboardslingor. I båda fallen är den mörka growlen som glasyr på kakan, strösslad här och var med lite rensång. Så kan man även sammanfatta Omnium Gatherums musik i stort, speciellt efter de första tre trevande släppen på vägen mot dagens sound. Bandet är stabila musikmässigt och det på både gott och ont. Man vet vad man får och blir sällan besviken – men därigenom sällan överraskad heller. ”Grey Heavens” är ingen överraskande käftsmäll. Däremot bjuder den på en kavalkad bestående av tio spår högkvalitativ melodisk death metal av bästa Omnium Gatherum-märke. Det är melodiöst och med luftiga arrangemang där growl och rensång samsas med bakgrundskörer och episka inslag.
Även om året är ganska nytt än känns detta som något som kommer hamna väldigt högt upp på min årsbästalista för 2016 – för det här är riktigt, riktigt bra.

Band: Omnium Gatherum
Titel: Grey Heavens
Genre: Melodisk Death Metal
Skivbolag: Lifeforce Records
Releasedatum: 2016-02-19
Betyg: 4/5
Bästa låt: Ophidian Sunrise

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Jenny Persson

Jenny Persson

Skribent och korrektur
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link