ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Amberian Dawn – Innuendo

 amberiandawninnuendo250

När Amberian Dawn släppte sin första platta River of Tuoni 2008 fyllde man delvis det hål som uppstod i den här genren när Tarja Turunen gick skilda vägar med Nightwish. Dåvarande sångerskan Heidi Parviainen har en väldigt Tarja-ish röst, och bandet föll därför väl ut för sådana bakåtsträvare som jag, som tycker att Nightwish faktiskt var bättre förr. 2012 byttes Heidi Parviainen ut mot nya sångerskan Päivi ”Capri” Virkunen som gjorde sin debut på skivan Re-Evolution som innehöll nyinspelningar av tidigare Amberian Dawn-låtar med Capri bakom mikrofonen.

Innuendo blir alltså den andra ”vanliga” skivan med Capri Virkunen, och medan den tidigare Magic Forest från 2014 var trogen det tidigare Amberian Dawn-soundet så tar Innuendo en helt annan och tyvärr inte särskilt lyckad väg. Jag förstår inte vad som hänt med det finska vemodet som är en så suverän grund för bra musik (lyssna på nya Amorphis om ni tvivlar), men det verkar ha blivit en bristvara. Amberian Dawn väljer istället av någon svårbegriplig anledning att  (precis som Heidi Parviainen i sin Dark Sarah-skiva från tidigare i år) gå mot ett struttigt klämkäckt, musikal-liknande sound som jag har svårt att tro kommer att gå hem hos dom som varit trogna bandet från tidigare. För all del, visst finns det några bra låtar som titelspåret Innuendo och Chamber of Dreadful Dreams, men som helhet blir det alldeles för lättsmält och ibland helt enkelt irriterande, som det piratkäcka ”Hey Ho”-andet i Fame and Gloria som i alla fall skaver på mitt kräkcentrum. Och det tar mig ett tag att komma på vad som låter så bekant i Knock Knock Who´s There? innan jag kommer på det: Det låter ju som ABBA!


Halvballaden Your Time – My Time är kanske den låt som gör Capri Virkunens röst mest rättvisa. Heidi Parviainens röst hade sådana kvaliteter att man, precis som med Tarja, kunde stå ut med den annars ganska irriterande finska brytningen som så tydligt slår igenom. Capri Virkunen saknar befriande nog helt accent, men har också en röst som är mer lik….tja, alla andra i den här genren, och som gör det svårare för bandet att stå ut i konkurrensen med de övriga. Att göra en skiva som skulle kunna funka som soundtrack till Sweeney Todd är tyvärr inte rätt väg att gå. Magic Forest var mycket bättre. Backa, gör om, gör rätt.


Band: Amberian Dawn

Titel: Innuendo
Genre: Symfonisk metal
Skivbolag: Napalm Records
Releasedatum: 15.10.23
Betyg: 6/10
Bästa låt: Innuendo

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter