ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Avatar – Hail The Apocalypse

Avatar-omslag-480

Allt sedan det självbetitlade albumet från 2009 har Avatar gått mot ett allt mindre melodiöst håll likt det de hade innan ovannämnda skiva. På “Black Waltz” från 2012 så var blandningen av melodi och hårdhet perfekt avvägd, men nu på nya skivan har det hårda tagit ytterligare en del av det melodiösa. Trots det så gör det inte resultatet mindre intressant.

Trots att melodier är min stora grej så är det något med detta band som attraherar mig. Kanske är det det faktum att det är stöpt i en alldeles egen form där jag bland annat drar referenser till speldosor och cirkusar eller kan det vara alla faktorer förenade som t.ex. produktion, utförande och känslan som gör det?


Oavsett är musiken intressant till en viss gräns. Sen blir den aningen långtråkig, särskilt när man lyssnar på skivan rakt igenom. Om du istället kollar på videon för titelspåret så blir upplevelsen något helt annat och jag kan tänka mig att det är en fröjd att kolla på detta live med tanke på medlemmarnas överdrivna inlevelse.

Produktionen är rå och skramlig, men återger en tyngd och energi som får musiken att plöja ut genom högtalarna likt ett skenande godståg. 51 minuter tar det innan man får stopp på tåget. Även om den är delad på elva olika sträckor så är det en högintensiv upplevelse vi får vara med om.

Som mest melodiöst blir det i spår nummer två “What I Don’t Know”. Jag hade önskat mig mer låtar av denna typ på skivan då den är bland de bättre. “Death Of Sound” borde, efter att man hört inledningen, döpas om till “Sound Of Death” med sin manglande start som följs upp av en skaplig refräng. “Vultures Fly” är med sitt discogungande tempo och klyftiga refräng en av skivans större behållningar. Funkar inte den live så vet jag inte vad som funkar. Blytyngd får vi i “Bloody Angel” som har en refräng som har lite visinfluenser.

Första halvan av skivan slår knock på andra delen då låtarna blir lite för monotona för att kunna bibehålla mitt intresse, även om det är svårt att inte hoppa jämfota när “Murderer” skanderar ur stereon.

Ett snyggt konvolut och ett sannerligen intressant band. Det blir med öppet sinne som man får ta emot en uppföljare till denna skiva, även om jag hoppas att de sätter mer fokus på melodierna nästa gång.

Band: Avatar
Titel: Hail The Apocalypse
Genre: Metal
Skivbolag: Gain/Sony
Releasedatum: 2014-05-12
Betyg: 6/10
Bästa låt: Vultures Fly

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter