ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Fatal Smile – White Trash Heroes

fatal-smile-white-trash-heroes-250

Första gången jag kom i kontakt med Fatal Smile var på Rock at Sea 2008. Bandet hade råkat ut för båtens sämsta spellokal, ett utrymme som mer påminde om ett konferensrum än om en spellokal. Denna förutsättning till trots, så gjorde bandet en kanonspelning. De fick undertakets akustikplattor att dansa i sitt bärverk, ett bärverk som för övrigt satt så lågt att bandmedlemmarna fick passa sig så de inte slog ned någon undertaksplatta när de rörde sig lite yvigt på scen. Självklart så har jag sedan dess både nyfiket och uppskattande följt den fortsatta karriären för denna naturkraft till band.

När jag såg Fatal Smile 2008 så hade bandets grundare Mr Y, “Yxan”, nyligen bytt ut samtliga medlemmar i sitt band. De var dessutom aktuella med sitt tredje och alldeles utmärkta album “World Domination”. Därefter följde några år av ivrigt turnerande, innan nästa album släpptes 2012, 21ST CENTURY FREAKS. Denna platta var i mitt tycke lite råare och “skitigare” än föregångaren, något som absolut inte skall tolkas som kritik. Tvärtom så uppskattade jag i vilken riktning bandet utvecklats, och albumet kvalade med lätthet in på min 10-i-topp det året. Det var sålunda med mycket spänd förväntan som jag satte mig ned för att lyssna in mig på deras alldeles purfärska femte album “White Trash Hero”.
Albumet träffar mig som en kulblixt i magen, med sådan kraft att jag drattar baklänges och fortsätter studsa bakåt långt efter att jag landat. Yes, bandet har definitivt fortsatt i rätt riktning! Här serverar en ljudbild som på pizza-språk lättast kan beskrivas som “dubbelt extra allt”. Ut ur högtalarna rullar en kompakt och tättvävd musikmatta, en matta som fyller upp varenda litet utrymme i örat och inte lämnar något tillfälle för att hämta andan. Denna kompakta ljudvägg påminner mycket om Rob Zombie och ibland även en del om Lordi (ja, faktiskt). Musiken är skitig och tuff men ändå medryckande, och dessutom är varenda refräng klockrent skrålvänlig. När albumets sista spår tonar ut så sitter jag fortfarande kvar som en urvriden trasa där kulblixten inledningsvis placerade mig. Jag är överväldigad, och samtidigt lite frågande till vad som egentligen just hände.


Tyvärr så är det ironiskt nog just det där med “dubbelt extra allt” som det här albumet snubblar lite på. För hur många gånger som jag än lyssnar på albumet under de efterföljande dagarna, så kan jag ändå inte återuppleva den där överväldigande upplevelsen som första lyssningen innebar. Plattan är fortfarande skitbra, men eftersom jag numera är beredd på vad som skall komma ur högtalarna så försvinner överrumplingseffekten.
Kanske behöver jag gå på starkare grejor, kanske behöver jag se dem live igen. Det vore onekligen på tiden, och jag ser verkligen… ehm, eller rättare sagt: jag såg verkligen fram emot att se bandet spela på Skogsröjet i sommar. Men tyvärr så meddelade Mr Y för någon vecka sedan att Fatal Smile läggs ned med omedelbar verkan, och att alla planerade spelningar ställs in. Bara sådär. Lite snopet kan tyckas, men det är väl bara att hoppas på en snar återförening istället.

Artist: Fatal Smile
Titel: White Trash Heroes
Genre: Metal / Hardrock
Skivbolag: FS Records/GMR Music Group
Releasedatum: 2014-04-25
Betyg: 8
Bästa Låt: Like A Rockstar och Dirty Little Secret

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link