ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Baboon Show – God Bless You All

2023 har äntligen äntrat byggnaden och det är med höga förväntningar som jag tar mig an det nya musikåret, där The Baboon Show’s God Bless You All är ett av de första nya albumen som jag inleder lyssnandet med. Det är imponerande nog bandets tionde studioalbum men, vilket kvartetten själva har gått ut med, så är The Baboon Show ”still on the track of questioning authorities and injustice, in whatever shape they come”.  De som är bekanta med The Baboon Show sedan tidigare vet att det här är ett tema som de använder sig av sedan gammalt. Däremot är det till större delen fräscha och energisprakande spår på God Bless You All med gott om taktvariationer mellan låtarna. Basisten Frida Ståhl är en så självklar del av alla de stadier som musiken går igenom och jag tycker att hon förstärker liksom grundar på ett sätt som känns just självklar. Nog för att bandet har haft denna konstellation länge men man kan höra att de fortfarande har ett klanderfritt samarbete sinsemellan. Ingen skit har kommit emellan under åren som gått.

På plattans ungefärliga mittpunkt ligger Reason To Go On som ett bromsbelägg på maskineriet innan musiken fortsätter med mestadels fullt pådrag igen. Även om jag verkligen gillar öppnaren Made Up My Mind så är det främst innehållet på skivans senare del som intresserar mig. Groundhog Day är ett fantastiskt spår där sångerskan Cecilia Boströms kraxande röst låter som mest vital i mina öron. Bandets andra sångare av rang, gitarristen Håkan Sörle, gör en stark insats med cool attityd på nästkommande spår Have A Party With Me – som för övrigt har en härlig aura av old school rock n roll.

Skivan som helhet är en mixad upplevelse för mig där jag tycker att vissa låtar sticker ur mer än andra. Som exempel är Rolling med sitt lätt byggande intro som landar i ett gott resultat en högväxlad låt som är lätt att tycka om, medan låten Oddball som spelades dessförinnan inte alls fäster på mig. Det kan vara så att de bra låtarna är så starka att de överskuggar somliga och att de sistnämnda kommer till sin rätt med tiden och ytterligare lyssningar. Jag kan dessutom tänka mig att jag säkert kommer att få tänka om efter att ha hört det nya materialet live – för om God Bless You All är ett riktigt starkt rockalbum så är The Baboon Show som liveupplevelse någonting som är en klass för sig. Världsklass, skulle jag våga påstå. Jag själv har upplevt dem och vill göra det igen. Och igen. Och igen! När fansen väl har pluggat in texten till Made Up My Mind så kan jag föreställa mig att det blir en häftig allsångsupplevelse vid liveinspelningar – lyssna bara på den medryckande refrängen!

Några av de här låtarna kommer verkligen att gå på repeat för mig medan albumet som helhet landar på 3,5 i betyg.

Artist: The Baboon Show

Titel: God Bless You All

Genre: Punkrock

Skivbolag: Kidnap Music

Releasedatum: 13/01/2023

Bästa spår: Groundhog Day, Made Up My Mind, Have A Party With Me.

Betyg: 3,5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER