ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Bigelf – Into The Maelstrom (10.0)

bigelf-into-the-maelstrom-250

Artist: Bigelf
Titel: Into The Maelstrom
Genre: Melodic prog-doom
Skivbolag: Inside Out
Releasedatum: 2014-03-03
Betyg: 10/10
Bästa Låt: Mr. Harry McQuhae

Vi är många som väntat på ett nytt album från Bigelf. Väntat och väntat. Det är hela 6 år sedan “Cheat The Gallows” släpptes, det senaste livstecken från dem på albumfronten. Sedan dess har det hänt mycket. Det uppstod tyvärr sprickor i bandet, och medlemmarna gick till slut skilda vägar. Men tack och lov så slocknade aldrig Bigelf helt, och efter några år på sparlåga är de nu tillbaka med sitt nya album “Into The Maelstrom”. Det är dock en del som har förändrats sedan sist. Huvudmannen Damon Fox (sång, keyboard, gitarr) och Duffy Snowhill (bas) har fått två nya kollegor på plattans lineup – Luis Maldonado (Into The Presence) på gitarr och ingen mindre än Mike Portnoy (Transatlantic, ex Dream Theatre) på trummor. Mike Portnoy är till skillnad från de övriga ingen fast medlem, men det är ändå till stor del honom vi skall tacka för att den här plattan blev till. Han uppmuntrade nämligen envist Damon Fox att driva Bigelf vidare, trots motgångarna. Förutom förändringarna i lineupen så är även skivbolaget nytt sedan sist.


Hade Forrest Gumps “momma” försökt sig på att beskriva musiken på “Into The Maelstrom”, så hade hon med största sannolikhet sagt att “The music is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”. För precis som en chokladpralin, en rysk docka eller ett Simpsonsavsnitt, så byter Bigelfs låtar ofta skepnad ju längre in man kommer, och de slutar sällan i samma stil som de börjar. Albumet inleds med “Incredible Time Machine”. Spåret är som ett musikaliskt kalejdoskop, där små pärlor av melodislingor och rytmer skakas och blandas runt. Resultatet blir spännande och lockande likt ett tivoli efter mörkrets inbott. En fantastisk inledning som hypnotiserar lyssnaren och drar denne med sig längre in på plattan. Längre in i Bigelf-land. En man i hög hatt guidar oss genom ett musikaliskt landskap som inrymmer bland annat tidsmaskiner, skendöd, alienjakt och kontrollbehov. Här kan allt hända. Ingen låt är förutsägbar. Ingen låt är den andra lik. Ingen låt är ens lik sig själv. Vi bjuds på fantastiska arrangemang och övergångar, genialitet och kanske även en gnutta hälsosam galenskap. Bigelf unika stil är en musikalisk blandning influerad av bland annat The Beatles (Sgt Pepper-tiden), Pink Floyd, Black Sabbath och Queen. På “Into The Maelstrom” har Damon Fox för första gången komponerat all musik på egen hand, utan hjälp av de övriga medlemmarna i bandet. Därför skiljer sig musiken en smula från de föregående plattorna. Det unika Bigelf-soundet går fortfarande inte att ta miste på, förändringen består mer i att det unika soundet ytterligare har koncentrerats och förfinats. I mina öron är denna förändring bara positiv.

Det är svårt att välja ut en bästa låt. Alla 12 spåren är favoriter på sitt sätt, eftersom de alla innehåller partier så finurligt tillmejslade att de lockar fram en bubblande lyckokänsla inom mig när jag hör dem. Det är partier som får mig att luta mig tillbaka, blunda och le fånigt. Men den låt som kanske ändå berör allra mest är Damon Foxs mycket känslomässigt framförda “Mr. Harry McQuhae”, som handlar om bandets numera avlidne ursprungsgitarrist A.H.M. Butler-Jones.

Jodå, med albumet i hand så har det varit värt den långa väntan. “Into The Maelstrom” är kärlek vid första öronkastet!

 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter