ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

A.C.T – Circus Pandemonium (9.0)

act-circus-pandemonium-250

Band: A.C.T
Titel: Circus Pandemonium
Genre: Progressive Metal
Skivbolag: Actworld
Producent: A.C.T, Markus Nilsson, Martin Hedin
Releasedatum: 2014-03-05 (Europa)
Betyg: 9/10
Bästa låt: A Truly Gifted Man

Det vore ju ytterst korkat att tro att jag skulle var först (eller sist) med att skriva att efter A.C.T’s senaste album “Silence” (2006) så blev det tyst…inte ens roligt men det var så det blev!
Jag har följt bandet någorlunda genom deras karriär och att se bandets lyster när de under pompa och ståt offentliggjorde den då blivande dealen med InsideOut inför kommande Silence på KB i Malmö är obetalbar.
Där blev dock guldet till sand, skivbolaget höll inte och plattan är att anse som bandets minst bästa. Ja, den var tyvärr tunn, inte ens ett par potentiella hitlåtar kunde rädda den.


Efter detta mer eller mindre somnade bandet in, Vårt ruttnande musikklimat tvingar ju tyvärr allt för många av våra gigantiska musikaliska talanger, dessa hantverkare, att kapitulera allt för tidigt och alldeles i onödan.
2011 händer dock något, det hintas om nytt material och genom drivna vänner hamnar jag i bandets studio/replokal i Malmö och där vi får höra embryon av de nya låtarna…detta är i november 2011 och en blöt natt följde, you do the math!
Här sitter man i februari 2014 och jag erkänner, jag kommer inte ihåg ett skit av vad som spelades upp då, åtminstone kan jag inte placera in det i något av det färdiga materialet.
Det har gått åtta år sedan Silence…åtta år av mognad och en förmodad ångest över att få ut en platta. Bandet, med dess överkvalificerade musiker, är ju för bra och unikt för att tillåtas somna in. Därför är glädjen hos undertecknad över detta femte studioalbum förbehållslös.

Mer eller mindre så är alla A.C.T’s album är en story och denna handlar är om en cirkus. Karaktärerna är den otrevliga cirkusdirektören, ett fyllo till clown (jag hatar clowner!), ett freak och ytterligare några. 

Den där något typiska cirkusmusiken som dyker upp här och där på plattan hade förmodligen kunnat fått mig avigt inställd men det är bara att konstatera att det finns inte en enda ton som är ogenomtänkt eller felplacerad på Circus Pandemonium. Man nyttjar verkligen detta helt rätt. Jag hatar fortfarande clowner, dock!
Man kan och bör väl jämföra detta album med deras flaggskepp “Last Epic”, bandets så här långt bästa.
Vet ni vad…Last Epic har jäkligt mycket att ge men egentligen inte så mycket att sätta emot Circus Pandemonium.
Herman Samings röst har åldrats behagligt och, herrejösses, han attackerar i de tyngre partierna som aldrig förr. Det kan nog inte ses som en tillfällighet eller chansning att Primal Fear’s gitarrist Magnus Karlsson anlitade Herman för sången på en av låtarna på sitt soloalbum.

Detta är ett gäng som efter alla motgångar verkar ha hittat glädjen i att spela ihop igen för den glädjen hörs. Om det finns någon rättvisa i musikvärlden så får denna plattan som är egenproducerad och ligger på bandets egen label, plats. Det kanske den tyvärr inte får i stormedia eftersom vi har falsksjungande amöbor som trollbinder de musikalskt döva och blinda och som av någon anledning tillåts sätta tonen…så fick jag det sagt också.

Sammanfattningsvis: A.C.T är tillbaka på scenen och det med besked. Man gör ett album på sina egna villkor och skiter återigen fullständigt i alla mallar och ramar. Det är A.C.T det!

Med lite hjälp av Jim och Sara så har man skapat sitt absolut bästa album…hittills!
“Freak of Nature”, “A Truly Gifted Man” och “A Failed Escape Attempt”…där har ni mina favoriter.
Och A.C.T, våga för bövelen inte lägga av en gång till!

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link