ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Within Temptation – Hydra (7.0)

Within-Temptation-Hydra250

Band: Within Temptation
Titel: Hydra
Genre: Symphonic Metal
Skivbolag: BMG Chrysalis
Producent: –
Releasedatum: 2014-01-31
Betyg: 7/10
Bästa låt: Covered By Roses och Paradise (What About Us?) feat. Tarja

Inte helt oväntat påstår man från bandet att detta är det absolut bästa de någonsin gjort. Den profetian har jag hört förut och att säga något annat vore ju extremt korkat av dem. Det är däremot det hårdaste Within Temptation jag hört, i alla fall sett över ett helt album. Det bästa? Nja, där om är jag ytterst tveksam.


Den där hårdheten märks mestadels i de låtar där man plockat in gästsångare, förutom i avslutande “The Whole World Is Watching” som är en betydligt lugnare sak. I Sharons “egna” låtar känns det som man spelar med säkra kort, om än inte lika förutsägbart schlageraktigt som innan. 
Gästerna ja…Howard Jones (ex Killswitch Engage) lyfter “Dangerous” till någon slags höjd. På tal om höjder så är den officiella videon till låten nåt av det sjukaste på länge. Dårar! Dave Pirner, känd från grungebandet Soul Asylum som hade hiten Runaway Train (1993) är med på den avslutande ovan nämnda låten och inte sänker han den inte. Det är känsla i den rösten…

De har plockat in en hiphopare att medverka i låten “And We Run”. Jag fick väldigt stora ögon när jag läste om det i den bifogade filen. Vad är det här? Fördomarna haglade naturligtvis. Jaja, bara att lyssna på eländet. Hiphoparen vid namn XZIBIT vet jag inte ett smack om och jag klarar mig bra utan vidare info men hans medverkan i låten känns ganska avgörande för att den inte ska bli ytterligare en dubbeldussinvara i WT’s katalog. Kombinationen är ingalunda unik men känns ändock lite kittlande.

Sen har vi låten ni alla har sett videon till, “Paradise (What About Us?). Ja, sätter man ihop två av rockvärldens vackraste kvinnor i en video att framföra en icke helt oäven låt så kan det faktiskt inte gå åt skogen, inte en chans! Jo, det skulle det faktiskt kunna göra om man betänker att Tarja Turunen faktiskt sjunger röven av Sharon när hon vill men här har man hittat en bra balans tycker jag. Det är ju dessutom WT som bestämmer men lite vågat är det allt. Det vore väldigt enkelt att utnämna den till plattans bästa men den får faktiskt dela plats med en låt där den fantastiskt vackra Sharon sjunger själv.

Jag anser att detta är en i grunden solid platta men jag har en del invändningar mot det här med alla gästsångare. Det kan vara lite fräckt med en sådan låt på något album någon gång men här är det fyra. Frågan är varför man gör det? Har man tappat tron på sig själv eller är det tvärtom, ska vi döpa om Hydra till Hybris? Lagom är ett härligt ord som tyvärr inte är applicerbart här. Tyvärr, jag tycker bandets själ, eller identitet om ni så vill, försvinner något i och med detta tilltag..Robert Westerholt, det hade räckt med Tarja som gäst för det är ändå bara den låten som kommer överleva i vår tids mediebrus och kanske sätta något slags mätbart avtryck.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter