ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

HammerFall – Hammer of Dawn

Sveriges största och mest kända Heavy Metalgrupp har släppt sitt tolfte studioalbum. HammerFalls nya verk ”Hammer of Dawn” gör inte sina Templars of Steel besvikna. Sångaren Joacim Cans, de båda gitarristerna Oscar Dronjak och Pontus Norgren, samt basisten Fredrik Larsson och trummisen David Wallin levererar återigen ett material av hög kvalitet.

För 25 år sedan debuterade HammerFall med skivan ”Glory to the Brave”. I slutet av 90-talet svepte bandet in som en frisk fläkt och gav nytt liv i Metal-genren. De blev snabbt populära och har genom åren spelat ett oändligt antal konserter och turnérat över i stort sett hela världen, samt även släppt samlingsalbum och ett antal liveinspelningar. Senast var det suveräna ”Live! Against The World” (2020) som förgyllde vår tillvaro.


Nu över till nya ”Hammer of Dawn”. Musiken smattrar igång och den välbekanta rösten hörs. Alla HammerFall-ingredienser finns på skivan och särskilt i ”Brotherhood”, vilket gör lyssnaren varm av positiv igenkänning. Förstklassigt spelat av de båda gitarristerna, både här och genom hela plattan. Låten handlar delvis om Cans och Dronjaks långa tid som vänner, men är också en uppskattning riktad till bandets alla fans.

Titelspåret har en fin melodi, varvat med manlig, Heavy gäng-sång. Senare hörs väldigt vackra gitarrtoner från Pontus under ett kort solo. Direkt efter bromsar musiken in, så att man nästan skulle kunna tro att låten tar slut. I nästa sekund hamrar bakgrundskören plötsligt på med refrängen igen, vilket är effektfullt. Joacims röst är som alltid fenomenal, både klar och stark. Den här fantastiska biten kommer garanterat att bli en av publikens favoriter att höra live, under framtida konserter.

Körliknande bakgrundssång, vilket är typiskt för HammerFall, hörs bland annat även i ”No Son of Odin”. Här finns också ett mycket fint gitarrspelande. Det som tilltalar mig mest är de oerhört härliga tongångarna i refrängen, framförallt rytmen från trummorna. Förutom att sångaren har en suverän röst, så gillar jag bandets känsla för bra melodier väldigt mycket. ”Too Old to Die Young” är ett bra exempel på hur musiken kan sippra fram och långsamt breda ut sig, därefter byggas på, för att sedan slå ut i full intensitet.

”State of the W.I.L.D.” kan beskrivas med tre ord: Power, Speed och Heavy. Det är en cool Metal-låt som har allt och sedan lyfter. Den växte undan för undan fram till en av mina favoriter. Introt innehåller mjukt, snyggt sjungande, sedan drar musiken igång ordentligt. Här finner vi en härlig bas, samt ett sprudlande gitarrspelande, med ett fantastiskt solo. Avslutande ”No Mercy” är inte ett av de starkare spåren på plattan, men låter ändå ganska coolt efter att man har lyssnat flera gånger. Cans har ett skönt sound i sin röst och det är toppenbra spelat av alla musiker.

Sammanfattningsvis finns inte ett enda dåligt spår. Fansen kan känna sig trygga. Man får vad man förväntar sig, ett HammerFall vi känner igen. Personligen var förra albumet ”Dominion” (2019) snäppet bättre, men ”Hammer of Dawn” är en mycket bra skiva, som håller en jämn kvalitet. Man skulle kunna säga att de tog sig upp på prispallen den här gången också. Jag lyfter armen, som om jag håller i något tungt och utbrister de välbekanta orden ”Hammer High!”

Artist: HammerFall
Titel: Hammer of Dawn
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Napalm Records
Antal låtar: 10
Speltid: 45:45
Releasedatum: 2022-02-25
Bästa låtar: Hammer of Dawn, State of the W.I.L.D., Brotherhood, Too Old to Die Young.
Betyg: 4,5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter