ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

HFMC – We Are The Truth

När Hasse Fröberg (The Flower Kings) och hans musikaliska kompanjoner laddar om bössan och avfyrar sin femte skottsalva, We Are The Truth så är det med en träffbild som skulle kunna få självaste Ragnar Skanåker att bli grön av avundsjuka och med ett sound som andas självförtroende och spelglädje. Direkt i inledande To Those Who Rule The World sätts ribban på anrättningen med ömsom rockigt klös, ömsom med en epik som både smeker och river. Att frontmannens gyllene stämband är en sann fröjd att uppleva är trogna lyssnare sedan tidigare vana med. Och denna gång så ljuder rösten kraftfull och fyllig över ett låtmaterial som är enormt mångsidigt utan för den skull att konsumenten börjar gapa efter psykiatrisk utvärdering pga. misstänkt schizofreni.

Men det är alls inte bara huvudfiguren som får glänsa i denna deliciösa anrättning, nä då. Gitarresset Anton Lindesjö ges flertaliga chanser till både tekniskt finlir såväl som melodiösa soloeskapader och spelar på ett sätt som få inom rikets gränsar mäktar till. Kjell Haraldsson smeker tangenter så smakfullt och infallsrikt att spelet andas både Rick Wakeman och Keith Emerson, vilket är bland de finaste omdömen som kan ges inom gebitet. Nykomlingen på fyrsträngat, Sampo Axelsson bildar tillsammans med trummisen Ola Strandberg en superb rytmsektion som svänger som Stig Blomqvists klassiska rallylopp och skänker anrättningen lagom med skit under naglarna.


Men låt oss återgå till låtmaterialet, ty här finns en uppsjö blivande HFMC-klassiker. Redan andra spåret, Other Eyes är som en liten rockoperett i sig då den drastiskt byter skepnad under sina dryga tio minuter men ändå känns så väl sammanhållen. Ljuvliga sångarrangemang duggar tätare än Donald Trumps klavertramp och ger verket en levande lyster.

Annons:

Ja, hela produktionen fullkomligt vibrerar av värme och en kaxig attityd som känns både välkomnande och självklar. HFMC har aldrig släppt något som ens är i närheten av svagt och med We Are The Truth tar de steget upp i toppen på progeliten. Allting som jag gillat med deras tidigare alster finns med här, bara i ännu bättre tappning. Ta den hjärtskärande men ändå så livsbejakande balladen Every Second Counts till exempel som i en rättvis värld skulle ha blivit en topplisteraket.

We Are The Truth är inte felfri men även en diamant med brister kan briljera med sina många fasetter och HFMCs femte giv gnistrar och glimmar som nyfallen snö en solig januarimorgon. 2021 har visat sig bjuda på en faslig mängd finfina plattor och Hasse och gänget smiter löst och ledigt upp till den absoluta toppen av listan. Att utse årets bästa album blir en utmaning, minst sagt.
Fullkomligt lysande.

Band: HFMC
Titel: We Are The Truth
Genre: Progressiv Hårdrock
Skivbolag: Glassville Records
Releasedatum: 2021-11-26
Bästa låtar: To Those Who Rule The World, Every Second Counts, Yoko
Betyg: 5 av 5BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT