ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Mercenary – Through Our Darkest Days (8.0)

mercenary-through-our-darkest-days-2013

Band: Mercenary
Titel: Through Our Darkest Days
Genre: Modern Melodic Metal
Skivbolag: NoiseArt Records
Producent: Jacob Hansen
Releasedatum: 2013-07-26
Betyg: 8/10

Ett av Danmarks tidigare mest intressanta band släpper nu sitt sjunde album. Trots att medlemsbytena varit frekventa går det inte att missta sig på soundet. Där har de i stort sett alltid varit konsekventa, förutom på 2011 års “Metamorphosis” som kanske kan ses som en identitetskris då halva bandet slutat två år innan. Nu verkar det som en balans har skapats. Markanta steg har tagits i rätt riktning och liknar mer deras absoluta höjdpunkt i karriären, “The Hours That Remain”. Det är en god väg kvar, men kan de bara stegra i samma takt så kan de mycket väl nå fornstora dagar igen.


Med bonuslåten “Holding On To Serenity” landar albumet på strax under en timma fördelat på 10 spår. Då blir det uppenbart att detta inte handlar om vers-, brygga-, refränguppbyggda låtar utan här har man lyckats mixa in en del progressiva delar tillsammans med stämningshöjande stunder. Mörkret är påtagligt även om texterna handlar mycket om att gå vidare i livet. Det är hypermodern metal som levereras, -vissa kallar det kanske melodiös death metal, andra power metal. Med en rad skiftande komponenter blir det svårt att sätta en etikett på dem. Moderniteten bidrar producenten Jacob Hansen också mycket till med sin massiva och kristallklara produktion som alltid är en fröjd att lyssna på. Tempot i låtarna är varierat, likaså mixen mellan den grova och rena sången. Melodiskiftena ger också en melankolisk känsla som gör att det känns som musikalisk konstnärlighet med lite udda takter kontra melodier. I detta läge är det många som lätt skulle kunna spåra ur, vilket Mercenary inte gör. De har bra balans i det avseendet. Däremot är största skillnaden mot föregångaren “Metamorphosis” att ursinnet har dämpats och ersatts av fler högkvalitativa melodier och stämningar som de är så duktiga på.

Detta är en mycket komplett skiva med inspirerande gitarrspel och stabilt och bra avvägt trummande. Dessutom gör René ett utmärkt jobb bakom micken. Det enda som jag kan önska mig mer av är ännu bättre melodier då detta album inte har ett tillräckligt bra klister för att fästa ordentligt.
Mircea Gabriel Eftemie från Mnemic har gjort omslaget som ger bra sken av hur musiken låter. Som första singel valde bandet titelspåret som är en rak melodiös låt med skivans klämmigaste refräng.
Övriga låtar som skiner lite extra är “Welcome To Sickness”, “A Moment Of Clarity” och “A New Dawn”. Det är för övrigt ett mycket jämt album som känns genomarbetat och sammanfattar deras diskografi på ett bra sätt. Trots att det inte är deras bästa håller det sig med lätthet inom topp tre. Det ska bli intressant att se hur de kommer förvalta detta framsteg på nästa album. annorlunda för att få vara ordinarie. Den ger plattan ytterligare nyanser och känns som en perfekt avslutning på en dryg timmes musikalisk njutning.

Jag är imponerad och säger välkomna tillbaka som 2013 års mest intressanta danska band.

Bästa låt: Welcome To Sickness

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link