ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Leverage – Above The Beyond

Det har släppts väldigt mycket bra finsk hårdrock de senaste åren och en av de bästa, och mest förbisedda, banden är Leverage. En jaw-dropping debut följdes av kompetenta produktioner som inte riktigt levde upp till förväntningarna. En lysande sångare vid namn Pekka Heino lämnade skutan med ett långt uppehåll för bandet som följd innan en ny sättning släppte en skaplig comeback i form av Determinus 2019. Den nye sångaren Kimmo Blom lyckades inte övertyga mig och även låtskrivandet var av medioker nivå.

Detta var förutsättningarna när jag tog chansen att signa upp för det nya albumsläppet. Fågel eller fisk, headbang eller avmätt nickande på huvudet? Jodå, gubbhuvudet har skakats och öronen har livats upp av ljuva toner.


Skivan startar lågmält med ett grymt sångintro av Kimmo Blom i ”Starlight”. Vilken uppgradering av rösten sedan förra släppet. In Kimmo we trust! Fortsättningen är dock inget annat än en riktig käftsmäll. Högt tempo och både vers och melodi sitter som en av Rob Halfords läderkepsar samtidigt som man kan ana lite influenser från Ken Hensley och Uriah Heep i bakgrunden. Bandet själva hävdar med bestämdhet att de inte är ett typiskt AOR- eller power metalband och detta första inlägg i den debatten ger dem delvis rätt enligt denne skribent. Folkmusikinfärgningen förstärker ytterligare detta.

Nästa leverans; ”Emperor”, doftar lite orientaliskt med sina violiner men det är snart den lite tyngre musiken som ta över. En suggestiv vers ackompanjeras av en riktigt bra refräng. Det lite lugnare mellanspelet känns kanske lite onödigt men som helhet är det en väldigt bra låt.

Annons:

I ”Into the New World” fortsätter man att smyga in folktoner och den här gången kan man skönja Irland i bakgrunden. Ett skepp som seglar mot en ny värld tyder på att det är Amerika som hägrar vid horisonten även om det givetvis också skulle kunna vara en metafor för en nystart i ett lite trasigt förhållande. Här fungerar akustiska partier varvat med det tyngre artilleriet perfekt ihop och det är återigen en låtpärla som växer för varje lyssning.

På skivans fjärde spår ”Do You Love Me Now” är det fullt ös från start till mål och frågan är om det inte är det starkaste alstret av alla. En vers med ett härligt sug och en refräng som sätter sig på första försöket. Me like!

Den obligatoriska balladen blir jag inte riktigt klok på. Passar den in på den här plattan? En bra melodi men uttalet av ”Angelica” är oerhört märkligt och refrängen för tankarna till någon obskyr TV-serie från 80-talet med tveksam casting och förutsägbar handling. Nja…

Den som har hört tidiga Leverage tror jag kommer att känna igen sig i ”Under His Eye”. Det är en låt som självaste Ritchie Blackmore skulle kunna vara stolt över och som lätt skulle platsa på Stranger in Us All enligt min ödmjuka uppfattning. Återigen en jäkla bra låt som bara växer och växer.

När jag hör introt till ”Falling out of Grace” kan jag inte släppa tanken på var jag hört det förut. Eller är det bara så att det är ett jäkligt bra riff? Oavsett vilket så är det en väldigt bra låt igen. De kan verkligen konsten att bygga upp en melodi från ett riff som sätter sig och bygga vidare med en refräng som ingen kan låta bli att stampa takten till. Hög klass!

Inspirationen till ”Galleria” stavas David Coverdale, oavsett om han använder sin gyllene strupe i Deep Purple eller Whitesnake. Det är en lite bluesig godbit som man gärna lyssnar på en extra gång.

I min ungdom läste jag en recension av Black Sabbaths episka skiva Heaven and Hell i engelska Kerrang och rutorna i pojkrummet i Ekedalen utanför Tidaholm i Västergötland skallrade när jag besinningslöst, användande ett och annat fult ord, sågade recensenten när han skriver att ”Lonely is the Word” inte är en låt lämplig att avsluta ett hårdrocksalbum. Pfft…

Nu står jag inför samma dilemma själv när jag ska bestämma om ”In Silence” är ”bra nog” för att knyta ihop säcken på den här skapelsen. Svaret är med viss tvekan ja, men tyvärr är den lite för lång och lite för pretentiös för att skapa den där wow-känslan för att vara en perfekt avslutning på en annars utomordentlig musikupplevelse.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra hårdrocksplatta som bara blir bättre och bättre ju mer man lyssnar på den. Har du inte hört Leverage tidigare så rekommenderar jag framförallt debutplattan Tides från 2006. Jag trodde inte den skulle överträffas men Above the Beyond är riktigt vass och debuten har mött sin överman. Mitt betyg blir en stark fyra och jag ser redan fram emot nästa skivsläpp.

Band: Leverage
Titel: Above The Beyond
Genre: Power Metal
Skivbolag: Frontiers Records
Releasedatum: 2021-10-15
Bästa låtar: Starlight, Under His Eye och Do You Love Me Now.
Betyg: 4/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT