ALLA NYHETER
[pt_view id="a5609a83t1"]
CD
[pt_view id="399ee71v47"]
BÖCKER
[pt_view id="051f361y0a"]

Amon Amarth – Deceiver Of The Gods (7.0)

amon-amarth-deceiver-of-the-gods-2013

Band: Amon Amarth
Titel: Deceiver Of The Gods
Genre: Melodisk Death Metal
Skivbolag: Metalblade Records
Producent: Andy Sneap
Releasedatum: 2013-06-24
Betyg: 7/10

Ni som är bekanta med bandets senaste trilogi av album har inget att frukta. Detta är det Amon Amarth som vi lärt känna de senaste åren. Med andra ord blir det ingen besvikelse, men heller inte någon ahaupplevelse. Det gör inget då de hittat ett sound som är tilltalande och lyckat på många sätt. Det som är nytt inför detta släpp är producentbytet. Jens Bogren som patenterade det numera klassiska Amon Amarth-ljudet har nu ersatts av den populäre Andy Sneap, vilket resulterar i en klanderfri slutprodukt som dessutom är en aning mer nyanserad än tidigare album och med en massiv och kristallklar ljudbild.


Amon Amarth besitter kunnandet att göra de mest vackra melodislingorna utan att för den sakens skull tappa tyngd och energi. Där är det full pott än en gång. På detta album upplever jag inte refrängerna som de starkaste utan det är i mellanspelen som magin infinner sig med kittlande melodier som ibland snuddar vid likheter som Iron Maiden. Hade låtstrukturerna varit enklare hade detta kunnat bli ett betydligt tråkigare album. Det är i nämnda partier som låtarna får karaktär och blir intressanta.

Noteras bör att med den höga lägstanivå som bandet levererar är förväntningarna också högre. De lyckas än en gång infria mina förväntningar, men inte mycket mer. Vilken genré detta egentligen är kan diskuteras, men Johan Hegg är det enda som håller bandet inom Death Metal-ramen då musiken osar av bästa Heavy Metal-anda. När Johan håller sig i de högre registren istället för de gutturala stämmorna blir det allra bäst. Musikaliskt är det som en väloljad maskin som går på högvarv utan minsta missljud och det är för örat en fröjd. Detta är ett bra album som dessutom har en tendens att växa och kan nästan mäta sig med “Twilight Of The Thunder God” från 2008. Med lite starkare refränger så kunde det gått hela vägen.

En intressant och välljudande detalj är “duetten” med Messiah Marcolin (fd. Candlemass) som i låten “Hel” skapar kontrast och det låter fräscht och är absolut något som de gott kan bygga vidare på framöver. Ett smart och lyckat drag. 1992 bildades ett band av Tumbavikingar kallat Amon Amarth och än idag, 21 år senare, levererar de melodistark och aggressiv metal av mäktig sort som de är tämligen ensamma om.

Bästa låt: Blood Eagle

{youtube}5Z3spJ_z3Es{/youtube}

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2022-05-01 end_date=2022-05-30 category="14" size=small rows=99]
FILM
LIVE
[pt_view id="91e03ffs3y"]
[pt_view id="01024a207i"]
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter