Varje år får tusentals ungdomar i alla åldrar hjälp med råd, dåd och replokaler av något av våra tio studieförbund som finns här i landet. Nu kan det snart vara slut på det i och med det finns krafter som arbetar för att ta död på den svenska folkbildningen som vi känner den.
Jag klev in i rollen som folkbildare på 1990-talet. Dock hade jag tagit det av folkbildningens alla möjligheter redan långt tidigare. Jobbade extra på replokalskomplexet Bullerbyn i Linköpings utkant där band som Total Death (senare Seance) bildat mig i thrashmetal och där replokalerna låg tätare än fartkamerorna på väg 40. Detta var i slutet av 1980-talet.
Sedan arbetade jag i många år, tio för att vara exakt, på Studiefrämjandet och hade mitt kontor på det klassiska musikhuset Skylten. Som rockbyråkrat var jag en del av Sweden Rock Festival, Hultsfredsfestivalen, Kalasturnen och en massa annat bra som flaggades under folkbildningens stolta banér. Rockkarusellen, numera Livekarusellen, har varit en viktig skola för unga och hungriga musiker. Den började snurra ute på fritidsgårdarna i Linköping 1987. Numera är den angelägenhet för hela landet.
Studieförbunden agerar aldrig i egen sak utan var, och är, till för banden och individen. För utveckling enskilt och i grupp. För kollektivet och den enskilde deltagaren.
Studieförbunden erbjuder replokaler. Jag vill hävda att det är deras viktigaste uppgift utöver att inspirera, utbilda och entusiasmera unga musiker. Resten är upp till bandet och den enskilda musikern.
Så länge jag varit folkbildare har folkbildningen varit hotad och diskuterad. I grund och botten är det nog bra. Man hanterar ju skattemedel och sådana ska man vara varsam med. Dock har det alltid, bland byråkrater, tjänsteman och politiker, funnits en slags förståelse och omtanke om inte bara studiecirklar utan även folkhögskolor och annat där man kanske valt att ha en lite mjukare framtoning än på ett universitet.
Nu utsätts dock folkbildningen för ett veritabelt lustmord då man inom kort kommer att bussa Dödsstjärnan på alla studiecirklar och man inom en period om tre år drar ner på bidragen till folkbildningen med totalt 30 procent eller i reda pengar, en halv miljard.
Detta kommer med all säkerhet drabba unga killar och tjejer som lever stora delar av sin uppväxt i en replokal. Ett ställe där drömmar blir verklighet, där magi skapas och i ett eller annat fall, en världskarriär inleds. Om nu det är målet. Många har vittnat om fritidsgårdens replokaler, musikhusen och andra platsers stora betydelse för den kommande karriären.
Niclas Engelin (In Flames, The Halo Effect), Dennis Lyxén (Refused, Invasionen, T(I)NC och många fler), Lars Winnerbäck och många, många fler, började där och är fortfarande engagerade i tanke och hjärtat.
Till slut kommer detta att drabba den hårda musiken som är en av vårat lands största bidrag till våra kulturella exportframgångar. Att påstå något annat är rent korkat.
Ghost, Amon Amarth, Soilwork, In Flames, The Halo Effect, Arch Enemy, Thundermother, Dark Funeral, The Night Flight Orchestra, Millencolin, Pain är bara några av de band som sliter på vägarna och visar att det svenska stålet biter bäst.
Flera medlemmar i dessa band har repat, haft en studiecirkel, kanske varit med på ett föredrag, hos något av våra studieförbund. Numera är de posterpersoner och förebilder för många. Ni vet, såna man ser upp till och vill likna.
I grund och botten är detta med folkbildning en politisk fråga. Det är också en fråga om vilken syn man har på kultur och vilket samhälle man vill ha.
En sak är dock säker, att dra i handbromsen och att, kanske helt utplåna, något som byggts upp under årtionden är inget annat än en katastrof.
För den fria kulturen, för det fria företagandet då många senare skapar sig en egen verksamhet, och inte minst för sin egen skull. Jag är själv ett exempel på att musiken kan rädda en vilsen ungdom. Jag hade nog inte blivit yrkeskriminell eller drogberoende men jag hade varit en usel verkstadsarbetare eller frustrerad akademiker redan det en vinst både för samhället och mig att jag inte valde den yrkesbanan.
Folkbildningen är värd att slå vakt om då den är för alla, skapar möjligheter och mening för både utövare, deltagare och samhället.
Fotnot: I Sverige finns tio studieförbund. Dessa är ABF, Sensus, Studiefrämjandet, Vuxenskolan, Medborgarskolan, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, NBF, Kulturens Bildningsverksamhet och Bilda.