ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Men Without Qualities – Men Without Qualities

Dagligen så rasar det in förslag på skivor som vi på redaktionen ska lyssna på och recensera, och hur gärna man skulle vilja så finns inte den möjligheten rent tidsmässigt och det vi gör är oavlönat och sker på vår fritid. Sanningen är också att det är faktiskt mycket som är likriktat och som det känns att man har hört förr, om man nu får säga så. Anledningen till att jag faktiskt tog mig tid att lyssna på Men Without Qualities var det onekligen klart annorlunda bandnamnet. Det stor klart redan vid första singeln att det fanns klara kvalitéer trots bandnamnet. Det doftade en aning Ghost (som jag ärligt talat är måttligt förtjust i) och det här lät betydligt mer innovativt och spännande med en lysande produktion. Så jag bestämde mig för att recensera det här okända bandets debut.

Första låten World of the Rising Sun (Cold Brothers) smeker Ghost med en aning Depeche Mode i ljudbilden som producenten Niels Nielsen behandlar så elegant. Det här är ett av det mest givna spår man kan lira svinhögt i bilen under en mörk natt. Så suggestiv, intrikat och fullständigt briljant är inledningen på denna debut. Därefter så följer debutsingeln Beliefs som var det första alstret jag fastnade till och det är väl knappast tuggummipoppigt utan mer skönt Blue Öyster Cult svängigt och att man äntligen får höra något som vågar sticka ut.
Vet inte hur många som minns serien Sopranos, som var ett psykologiskt maffiadrama. Där skulle lätt tredjespåret Home, Not Until Late kunnat ha varit ledmotivet. Mörka gränder, och Black Sabbath-riff leder oss igenom den här spännande historien. Vanligtvis så har jag svårt för att ständigt referera till andra artister i mina recensioner, och jag tror vid det här laget att läsaren har en aning om hur det kan låta på den här debuten som Niels Nielsen (In Flames, Ghost) med sin väldigt tydliga och personliga ljudbild tillsammans med bandet verkligen lyckas bryta ny mark bland klassiska rockrötter.


Men Without Qualities festar också till med vettiga texter, som gör att jag som lyssnare gärna stannar till och lyssnar igen för att få med mig alla detaljer. Man vågar också sig på att safta på med låtar över sex minuter. Lyssna på episka Space and Time, där sångaren och basisten varierar sin sång och sköna taktbyten som passar in i den här 60-talsdoftande låten. Modern Days bjuder på monotont sväng (det är faktiskt praktiskt möjligt), och källarlokalens kala ljudbild med Pats fuzziga gitarrer och marching drums från Mickey.
Det här är onekligen en oerhört stark debut och är det något man kan putsa på så är det väl variationen i låtmaterialet då man märker att det inte riktigt håller hela vägen i mål där de avslutande spåren inte riktigt når upp till den briljans som genomsyrar i alla fall sjuttiofem procent av plattan. Avslutande 2020 är väl en sammanfattning hur det året var, men av tio spår så hade man kunnat hoppas på något mer, låt mig säga som så, lyssningsbart. För mig som recensent så är kanske det svåraste jobbet att placera Men Without Qualities i något fack, så jag struntar totalt i det och konstaterar helt enkelt att det är bra rockmusik.

Artist: Men Without Qualities
Titel: Men Without Qualities
Genre: Rock
Skivbolag: Nastroverket
Releasedatum: 21-10-13
Betyg: 4/5
Bästa låtar: World of the Rising Sun (Cold Brothers), Beliefs och Modern Days

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link