ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Steel Rhino – Steel Rhino

Svenska Steel Rhino släpper nu sitt debutalbum med samma namn. Låt oss ta en titt på vad den här skivan har att ge.

Trummisen och låtskrivaren Mikael ”Micke” Rosengren (Dirty Passion, Revolverlution, Bai Bang) bestämde sig för att göra ett soloprojekt. Soundet han siktade mot var tyngre Rock’n’roll, med en touch av Metal, som är något jag tycker att Rosengren har lyckats ganska bra med.

Musikern Filip Vilhelmsson (Revolverlution) hyrdes in som gitarrist och basist för den här inspelningen. Steel Rhino började med en idé, tungt trumspelande, ett fångande riff på gitarr och en ordentlig baslinje som snygg utfyllnad. Det enda som saknades var en sångare. Sökandet slutade när tyske Herbie Langhans (Firewind, Avantasia, SinBreed, Beyond the Bridge, Radiant) gick med på att låna ut sin sång till det här albumet. Hans räckvidd och kraft var precis vad Mikael ville ha. Langhans använder sin röst på många olika sätt och i ”Ghost From The Past” får vi prov på i stort sett alla. Den kan vara gurglande eller ren, i avslappnat normalläge eller ge höga och starka Hårdrocksskrik.

Några sköna gitarrtoner inleder skivans första spår ”Rhino Attack”. Strax därefter hörs sångarens hesa röst, som gurglar upp ur hans strupe. Det blir på gränsen för mycket av just det ljudet, men när han tar i mer och istället sträcker ut sin fulla kapacitet låter det suveränt. Biten i sig har ord som fastnar i huvudet. Även om det förstås inte är tanken bakom texten, så kan jag föreställa mig en publik som först sträcker upp ena knytnäven och sedan raskt byter för att skicka upp nästa näve i luften, till ”left, right, left, right…” Sedan hoppar de när det sjungs ”up, down, up, down…”

”Arrival” har en härlig melodi och energi i refrängen, samt ett snyggt gitarrsolo. Ett par spår senare kommer den coola ”Steel Rhino”, med en styrka som pumpar fram. I egenskap av bandets egna titellåt passar biten perfekt.

Fantastiskt härliga trumslag hörs i ”Bells Of Midnight” och det svaga ljudet i bakgrunden av en klocka som slår är en bra detalj. För övrigt är det en väldigt speciell och lite udda låt, vilken gör lyssnaren lite kluven. Till exempel sjunger Herbie med två olika röster och pratar mitt i. Bitvis är spåret väldigt bra. Andra bitar gör mig lätt konfunderad. Det är ungefär som att de inte lyckas hitta balansen i melodin. Istället för originellt på ett bra sätt tenderar det tyvärr att trilla över till störande.

Ett fint flyt hittar vi i den mycket bra kompositionen ”Fire And Ice”. Jag gillar de lockande gitarrtonerna som sladdar in med energi i mitten av låten. Tonartshöjningen mot slutet får mig att le, men det är ändå bra och ger ett extra lyft. Hårdrocken blir lite mer Heavy Metal i ”Sands Of Time”. Den är härligt cool och min kropp gungar i takt. Sångaren tar i och håller ut på tonerna. Basgitarren tuggar på med finess.

Gruppen ger oss tankeställaren ”We are all born to lose, we are all born to win” i spåret “Life We Choose”. Det handlar om vilken grundinställning man har. Musiken har en skön och snabbare rytm. Micke lägger grunden bakom trummorna och en livfull gitarrslinga från Filip sveper förbi.

När det i refrängen sjungs ”Boom Boom”, under låten med samma namn, känns det mer på lek än allvar. Det seriösa blir på något vis försvagat. Jag menar inte sångarens sätt att sjunga titeln på, utan det är ordvalet i texten det handlar om. ”New Tomorrow” tycks vara en Rocksång som är byggd för stora arenor. Under mittenpartiet kommer det många ”ooa” att sjunga med till, men på skiva känns det lite lamt. Live kommer biten däremot att bli fantastisk. Med en positiv attityd ger Steel Rhino oss en hoppfull avslutning på albumet.

Debutskivan ”Steel Rhino” är enkelt producerad Hårdrock, som fungerar bra.

Steel Rhino:
Herbie Langhans – sång
Mikael Rosengren – trummor
Filip Vilhelmsson – gitarr & bas

Låtlista:
01. Rhino Attack
02. Arrival
03. Lovin’ Easy
04. Steel Rhino
05. Bells Of Midnight
06. Fire And Ice
07. Ghost From The Past
08. Sands Of Time
09. Life We Choose
10. Boom Boom
11. New Tomorrow

Band: Steel Rhino
Titel: Steel Rhino
Genre: Hårdrock
Skivbolag: GMR Music
Antal spår: 11
Speltid: 42:42
Releasedatum: 2021-08-20
Bästa spår: Fire And Ice, Life We Choose, Sands Of Time.
Betyg: 3,5 av 5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Anna Karlsson

Anna Karlsson

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER