ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Helloween – Helloween

Helloween klassas som power metals förfäder och när de släpper en ny skiva är det en stor händelse. När bandet dessutom återförenats med Kai Hansen och Michael Kiska så blir det en enorm händelse i power metalvärlden.

När Helloween meddelade att de återförenats med Michael Kiske och Kai Hansen för en turné var vi många som jublade högt då det varit en ouppnåbar dröm under så många år. Jag tillhör dem som såg bandet live under Keeper tiden så jag såg verkligen fram mot att få se denna sättning. Turnén blev som väntat en stor succé med utsåld spelning i Stockholm och ett välbesökt uppträdande på Sweden Rock. Tack och lov trivdes medlemmarna i bandet med varandra så att en ny skiva med den återförenade sättningen skulle spelas in kom som en glad nyhet efter ett tag. En skiva som många inklusive undertecknad haft enorma förväntningar på. Uppnås då dessa förväntningar? Svaret är ett rungande JA! Det här är en kanonplatta.


Hur låter då skivan? Den är en fin blandning av de olika eror som Helloween gått igenom genom åren. Stilmässigt är den klart närmast det Andi Deris frontade Helloween vi hört under drygt 25 år nu men här finns även element av de klassiska Keeper skivorna. Det beror säkert mycket på att Kiske är tillbaka vid micken precis som att man får tankarna att vandra iväg till Walls of Jericho när Kai Hansen dyker upp och sjunger här och där. Jag får även lite vibbar av både Gamma Ray och Unisonic, lyssna på Best Time t.ex., också vilket inte är så konstigt då båda de banden är väldigt förknippade med Helloween.

Annons:

Öppningen med Out for the Glory följd av Fear of the Fallen sätter tonen direkt och segern är mer eller mindre i hamn redan där för bandet. De två låtarna tillsammans med Robot King och den avslutande Skyfall är bland de bästa bandet har släppt sedan Kiske lämnade dem. Ni som tycker att Skyfall är sådär har inte hört den fullständiga 12-minuters versionen av låten. Den är väldigt mycket bättre än den avkortade versionen som släpptes i förväg som aptitretare  för plattan. Det som slår mig när jag nu lyssnat på skivan i en dryg månad är hur bra Deris och Kiske fungerar tillsammans i låtarna. Det toppat med Kai här och där är ett rejält vannande koncept. Produktionen från Charlie Bauerfeind och Dennis Ward är ruggigt bra så skivan har ett fantastiskt bra ljud.

Ska jag säga något negativt så får det bli att det är synd att Kai Hansen bara har en låt med på skivan. Det är ju å andra sidan Skyfall han plitat ihop så man får vara glad över den i alla fall. Down in the Dumps hade jag klarat mig utan men det är inte så att den är jättedålig. Mest bara ett jaha i väntan på att nyss nämnda Skyfall ska avsluta skivan.

Jag sa redan när nyheten om att skivan skulle släppas den 18/6 att det blir årets skiva. Det står jag fortfarande fast vid för jag har svårt att tro att någon kommer att kunna toppa denna platta under året.

Artist: Helloween
Titel: Helloween
Genre: Power Metal
Skivbolag: Nuclear Blast Records
Releasedatum: 2021-06-18
Betyg: 4,5/5
Bästa Låt: Out for the Glory, Fear of teh Fallen, Robot King, Skyfall

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT