ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Alter Bridge – Fortress (8.0)

alter-bridge-fortress-2013-250

Band: Alter Bridge
Titel: Fortress
Genre: Rock/Metal
Skivbolag: Roadrunner Records
Producent: Michael “Elvis” Baskette
Releasedatum: 2013-09-30
Betyg: 8/10

Härmed är det med lätthet som jag kan konstatera att Alter Bridge nog gjort sitt tyngsta och bästa album i karriären hittills -i alla fall är det en ordentlig uppryckning sedan ABIII.
När jag hörde gitarristen Mark Tremontis soloalbum förra året var första tanken att Alter Bridge skulle låta mycket bättre med denna typ av riff och attityd. Dessutom skulle det kunna sudda ut en stor del av eventuella jämförelser med t.ex. Creed som förföljt bandet, dock kanske inte så konstigt då flertalet bandmedlemmar har ett förflutet där.

De gör med detta album en större resa musikaliskt då det i vissa stunder är lika progressivt som intensivt.
Det finns framförallt två saker som gör detta band så mycket häftigare: dels är det Tremontis låtskrivande och gitarrspelande som lyser bländande starkt albumet igenom och det andra är Myles Kennedy, en av nutidens mest intressanta sångare, med en fantastisk och säregen röst dominerar han storartat och i kombination med varandra blir det magiskt. Även trummisen Scott och bassisten Brian har gjort större bidrag musikaliskt på detta album vilket gör det mäkta intressant i samtliga led.

Tolv låtar på strax över 60 minuter med en mycket hög lägstanivå är vad vi får höra. Det är tufft, känslofyllt och melodiöst. Varje låt har sin egen skepnad och stämning och därigenom blir det inte på något sätt repetitivt.
Det är en välfylld och distinkt ljudbild som ger musiken kraft likt en bulldozer som i sin tur ser till att få både nacke och ben att röra sig okontrollerat. Denna skiva är både tyngre och mörkare än dess föregångare vilket känns helt rätt och som ett steg i rätt riktning,
Skivan är kanske inte så direkt, eller kan det vara möjligt att låtarna är fyllda upp till bredden med små finesser som gör att det krävs flertalet lyssningar för att upptäcka allt? Oavsett så har låtarna långt bäst före datum.

Jag hoppas att M&M (Mark och Myles) kamperar ihop på många skivor till för kombinationen är perfekt och musiken unik. Detta gör i sin tur dem till ett av nutidens ledande band inom rock/metal av amerikanskt snitt.

Bästa låt: Cry A River

 

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER