krönika rocknytt

KRÖNIKA: Rocken är inte död – bara döende…

Den senaste tiden har jag slagit något slags personligt rekord när det kommit till antalet avlidna rockhjältar som jag har fått skriva dödsrunor över.

Den senaste tiden har jag slagit något slags personligt rekord när det kommit till antalet avlidna rockhjältar som jag har fått skriva dödsrunor över.

Tim Bogert, Syl Sylvain och “Vargen” Söderström är bara några som stämplat ut under det nya årets första vecka. 2020 var ett skitår på många sätt då lämnade även många hjältar oss.
De flesta rockhjältar som fallit ifrån dör av ålder och kanske någon sjukdom som cancer eller som nu, i sviterna av covid-19. Många av dem vi älskar har levt ett sagolikt liv och kanske inte alltid startat dagen med en bra frukost. Snarare tvärtom skulle jag vilja påstå.

Många av dem jag gillar och beundrar är födda på 1940 och 50 – talen. Keith Richards är lika gammal som min käre far och har för flera år sedan gått in i ålderdomen. Det är en del av livets gång och något vi faktiskt inte kan undkomma. Memento Mori liksom…

“Inget liv utan död, ingen död utan liv” som det filosoferas lite här och där. Det kan jag tycka är viktigt att tänka på och även om man blir ledsen när en gammal hjälte går bort så bör man ju minnas och fira det han/hon gjort för konsten.

Lemmys arv är ju tidlöst och jag lyssnar på Motörhead flera gånger i veckan. Ibland tänker jag på de gånger jag träffade den gamle piraten och ler snett samt skickar en tacksam tanke för att jag ännu en gång kan nynna med i “Metropolis” eller “Iron Horse”.

När en ung man som Alexi Laiho går bort endast 41 år ung är det tyngre. Då undrar man vart Gud är och om det verkligen var nödvändigt att en så ung person togs ifrån oss.
Jag har själv drabbats av två killar jag spelat ihop med gått bort i alltför unga år och jag tänker på “Strängen” och “Fässe” nästan varje dag även så här flera år efter deras bortgång. Det är i tacksamhet över vad vi skapat ihop, knasiga saker man gjort och drömmar man delat. Sånt går inte att sudda ut.

Rockmusiken är vuxen nu, till och med gammal. För mig har alltid Rollings Stones funnits då de bildades redan 1962. Jag är född 1964.
När de inte längre finns ruckas nog min värld lite grann men jag kommer ju fortfarande kunna sätta på “Sympathy for the devil” precis när jag vill…

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER