ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Liverecension: Rammstein Bråvalla 2016-06-30

[media-credit name=”Foto: Kjell Ögren” align=”aligncenter” width=”500″]DSC_0496[/media-credit]

Jag tänker ta den här recensionens punchline med en gång: Det går förmodligen inte att göra en bättre spelning än Rammstein på Bråvalla torsdag 30/6, vare sig musikaliskt eller tekniskt. För mig var detta närmast en religiös upplevelse, ett Halleluja moment.


Jag har sett att en del anser att bandet var ännu bättre när dom var här senast 2013. I så fall tar jag av mig hatten för er som såg dom då. För er kan det inte spela någon roll var ni hamnar när ni dör, ni måste redan ha upplevt paradiset. För mig som inte har något tidigare att jämföra med kommer årets spelning ändå att hädanefter att vara guldstandarden för en bra show, konserten att jämföra alla andra emot. Med detta sagt, låt oss brodera ut det hela lite.

Annons:

Jag har alltså inte sett Rammstein live förut. Det var det sista bandet kvar på min bucket list att absolut ha sett på scen. På grund av detta var jag tvungen att checka av ytterligare en förstagångs-sak, att besöka Bråvallafestivalen.  Det här skall nu inte handla om detta, men efter att ha varit på Sweden Rock sedan 2006 så imponerar inte Bråvalla. Jag säger som Henrik Schyffert i stand up-tältet: Det här är inte en festival, det är en kick off, ett företagsevent. Dessutom består utbudet av en del bra band och mycket guano, men då jag åkte med som chaufför åt två tonåringar med betydligt mer…tolerant?…musiksmak än jag så bestod min dag av två riktigt bra spelningar med August Burns Red och Bring Me the Horizon och däremellan en helvetes massa väntan på huvudnumret Rammstein.

När det sedan blir dags verkar alla andra på festivalen ha tänkt samma sak, och den inhägnade fållan mellan scenen och mixerbordet är avstängd redan en halvtimme innan start trots att det finns gott om plats kvar där inne. Resterande flera tiotusentals besökare får ta plats utanför. Showen inleds med en 60 sekunders nedräkning på storskärmarna innan scentäcket släpps och bandet intar scenen till nya Ramm 4 medan Till Lindemann själv kommer insteppande – bokstavligt – lite från sidan.

DSC_0513

Det är svårt att beskriva den här showen på något vettigt rättvist sätt med ord. Scenen påminner om en blandning av innanmätet från ett stålverk i DDR på 60-talet och filmen Metropolis. Ljudet är helt fantastiskt, man skulle lika gärna kunna lyssna på en CD. Och effekterna! Allting brinner, exploderar eller lyser. Lindemann är en entertainer av Guds nåde, och jag kan inte på rak arm komma på någon som kan tävla med honom vad det gäller att äga en scen. Showen är visuellt sett så snygg så man tappar andan. Eldkastarna är ständigt närvarande, och hettan sköljer över publiken. Bandet är tight och synkat. Det händer saker hela tiden, scenen och kostymerna ändras sig kontinuerligt.

I slutet av Zerstören tar Lindemann av sig den bylsiga rocken och avslöjar en bombväst, och spränger sig sedan i luften. Under Ich tu dir We leder han sedan ner den i death row-orange klädde keyboardisten Christian Lorentz i ett badkar som Lindemann sedan häller eld över stående på en plattform över karet. Lorentz återuppstår sedan som ett magerlagt spöke iförd silverglittriga trikåer. Som sagt, hur beskriver man detta på ett bra sätt?

DSC_0540

Låtvalet består till oväntat stor del av gamla låtar, och publiken blir som tokiga till de äldre spåren som Mein Herz brennt, Du Hast och Links. Personligen hade jag klarat mig utan den engelska Stripped, men den var ändå inte dålig. Rammstein skall dock avnjutas på tyska, inte bruten engelska. Efter inropningen körs extranumren Sonne, Amerika och till sist Engel, där Lindemann iförd vingar svävar över scenen. Behöver jag säga att vingarna sedan – just det! – börjar brinna? En mäktig och värdig avslutning på en show som är en av dom bästa, kanske den allra bästa jag sett hittills på scen. Ja Rammstein, sehr gut!

Rammstein Bråvalla 2016-06-30
[yasr_overall_rating]

Band: Rammstein
Plats: Bråvalla Festival
Datum: 16.06.30
Speltid: 90 minuter

Bästa låt: Ramm4, Reise Reise
Betyg 5/5 !!

SETLIST:

Ramm 4
Reise, Reise
Hallelujah
Zerstören
Keine Lust
Feuer frei!
Seemann
Ich tu dir weh
Du riechst so gut
Mein Herz brennt
Links 2-3-4
Ich will
Du hast
Stripped

Extranummer:
Sonne
Amerika
Engel

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="6895, 7528, 17" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT