ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Shining lämnar en bitterljuv smak av besvikelse – och JD

Shining MorkasteSmaland1

Sedan jag upptäckte Shining för sisådär två år sedan har jag varit helt besatt av Niklas Kvarforths emotionella berg-och dalbana i form av depressiv och vemodig black metal. Nedräkningen till att se Shining live har pågått sedan dess och när Mörkaste Småland gick ut med Shining som en av huvudakterna gjorde känslorna en glädjevolt. Shining i praktiken är dock inte lika euforiskt och nervkittlande som i teorin.

Under konserten upplever jag en hatkärlek till Niklas Kvarforths genialitet och galenskap. Med en blandning av fascination och avsmak bevittnar jag Kvarforths vrede, med tillhörande gutturala läten som kan frambringa de mest sataniska av djävlar. Mer ofta än sällan brister herr Kvarforths pipa och låter inte ens i närheten av sången på bandets studioalbum. I Thåström-osande ”Framtidsutsikter” blir effekten nästan skrattretande.


Niklas Kvarforths monstruösa hybris och riktade avsky mot publiken gör mig lika avtänd som synen av en nerskitad bajsblöja. Image eller inte, den bristande ödmjukheten mot fansen som avgudar honom irriterar mer än den ihärdigaste av rethostor.

Min kärlek till musiken gör sig dock påmind under ”Besvikelsens dystra monotoni” och ”Låt oss ta allt från varandra” där gitarristerna Peter Huss och Euge Valovirta får glänsa i de mäktiga gitarrslingorna. Valovirta, som ser ut att ha gått vilse på väg till en The Poodles-konsert, bidrar dock med ett par överflödiga och malplacerade gitarrsolon.

Samtidigt som jag inser att Niklas Kvarforth IRL inte kittlar dödsskönt uppdagas det att frontmannen har en grej för hästsvansar, av ryckandet av kvinnliga fotografers tofsar att döma. Jag själv skonas, men råkar få ögonkontakt och blir nedspottad av en Jack Daniels-våg med detsamma.

Efter avslutad spelning lämnar jag lokalen, fuktig av Kvarforths pissljumma whiskey, som lämnar en bitterljuv smak av besvikelse. Hädanefter håller jag mig till Shinings plattor – ej liveframträdanden. Aldrig, aldrig mer…

Band: Shining
Datum: 2015-09-25 
Plats: Metropol Hultsfred, Mörkaste Småland
Betyg: 4 av 10

Shining MorkasteSmaland2

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link