ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: Saffire – Skogsröjet 2023-08-03

Under första kvällen på Skogsröjet spelade bland annat Saffire för att värma upp festivalpubliken inför kommande dagar. Det var dock ingen vanlig konsert, utan ett akustiskt set.

Sångaren Tobias Jansson, gitarristen Victor Olsson och trummisen Efraim Larsson är även medlemmar i Gathering Of Kings, som gjorde ett akustiskt gig på festivalen förra året. De tyckte att det var en fantastisk upplevelse och var därför supertaggade att genomföra ett liknande liveframträdande igen, den här gången med Saffire.

Saffire bildades i Göteborg av Olsson och keyboardisten Dino Zuzic. Debutplattan ”From Ashes To Fire” släpptes 2013. Därefter har de gjort tre album till; ”For The Greater Good” (2015), ”Where The Monsters Dwell” (2018) och ”Taming The Hurricane” (2022). Den sistnämnda är helt fantastisk och rekommenderas verkligen. Materialet är varierat och uttrycksfullt, samtidigt som det är kraftfull, old school Hårdrock. De är även ett utmärkt liveband, vilket de verkligen visade prov på den här kvällen på Skogsröjet.

Bandet började med en av de bästa låtar som någonsin gjorts, ”Fortune Favors The Bold”. Deras originalversion är visserligen bättre, men den här varianten hade en svängigare rytm, som fick alla på gott humör direkt. Sprudlande, skarpa toner hördes från Zuzic bakom sitt tangentbord. Gitarrspelandet av Olsson var fantastiskt.

Konserten innehöll sköna rytmer, vilket basisten Magnus Carlsson och framförallt trummisen Larsson stod för. Efraim satt på en cajón (ett slagverkinstrument i form av en låda) och spelade livfullt med händerna på dess framsida. Vissa låtar gjorde honom extra energisk, vilket var härligt att se, till exempel i ”Triumph Of The Will”. Jansson inledde biten med djup röst. Sedan gled han snyggt upp i sitt vanliga tonläge. I ”Magnolia”, från första plattan, sjöng han med behagligt rasp och stor inlevelse. Publiken sjöng med och Tobias blev superimponerad att så många kunde texten. Dinos pianotoner var lekfulla, både här och vid ett flertal andra tillfällen under kvällen.

“The Betrayer’s Fate” lät väldigt Heavy, även fast det var akustiskt. Biten hade också en lätt progressiv touch. Victor fascinerade med att få ut mycket ljud från sin gitarr, så att det nästan var som från två stycken. Frontmannen sjöng med kraftfull röst. Under ”Roses” höll han ut länge och känslosamt på en högre ton. Den här fantastiska låten blev otroligt bra live. ”Hard To Keep, Hard To Find” värmde upp åskådarna ännu mer, med sin snabbare rytm. Både basisten och gitarristen gasade på. Det blev ett grymt ös mot slutet och det utbröt ett stort jubel. Det fortsatte att svänga ordentligt i följande ”Heartless”, som blev ett fruktansvärt bra nummer.

Gruppen avslutade med ”Taming The Hurricane”. På skivan gör Jansson ett coolt, morrande ljud med rösten, vilket han även gjorde här. Under den här låten kokade det nästan av glädje från alla oss som var där. Mannen bakom mikrofonen sjöng ”come on make my day”. Ja, de gjorde verkligen min och mångas dag.

Saffire bjöd på en avskalad, men stark konsert. Även fast det inte var en fullt elektrisk show, kan jag hålla med Tobbe om att stämningen inne i tältet emellanåt var elektrisk. Låtarna blev ju naturligtvis mer eller mindre ballader allihopa, men här fanns mycket dynamik och energi. Vilket glatt röj det blev. Festivalen är igång!

Setlist:
Fortune Favors The Bold
Where The Monsters Dwell
Broken Crown
Triumph Of The Will
Magnolia
The Betrayer’s Fate
This Is Not The End
Roses
Hard To Keep, Hard To Find
Heartless
Casters Of The First Stone
The Rainmaker
Read Between The Lies
Taming The Hurricane

Betyg: 5/5

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER