ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

BLACK SABBATH – Liverecension från Friends Arena, Stockholm, 2013-11-22

black-sabbath-effie-trikili-rocknytt.net
Band: Black Sabbath
Datum: 2013-11-22
Plats: Friends Arena, Stockholm
Publik: ca 25.000
Betyg: 7/10
Bäst: Geezer Butlers basspel samt ”Paranoid”
Sämst: Tommy Clufetos trumsolo

– Louder! I can’t hear you!


Det är med dessa ord (eller åtminstone några liknande) som Ozzy Osbourne inleder den efterlängtade Black Sabbath-spelningen på Friends Arena. Vägen till Solna har visat sig vara både lång och olycksdrabbad för bandet, som informerade världen om sin återkomst redan i november 2011.BlackSabbath24rn 150
Först ansåg trummisen, Bill Ward, att den ekonomiska kompensationen han blivit erbjuden för att medverka var på tok för låg så han lämnade gruppen när han inte fick igenom sin önskade löneförhöjning. Efter det drabbades Tony Iommi av cancer. Detta resulterade i att majoriteten av bandets planerade spelningar istället fick framföras av Ozzy & Friends, inklusive spelningarna i Stockholm och Malmö.

När Ozzy nu återigen befinner sig på svensk mark har Iommi piggnat till medan Bill Ward fortsätter att lysa med sin frånvaro. Han har istället blivit ersatt av Tommy Clufetos (känd från Ozzys soloband) och redan i inledande ”War Pigs” står det klart att det inte kommer att påverka konserten på något negativt sätt.

BlackSabbath16rn 200Visst, Clufetos saknar det där jazziga svänget som är så signifikativt för både Ward och tidiga Sabbath. Hans spelstil är mer rakt på sak, men det bidrar istället till att bandet låter piggare. Eller så beror det på att ljudet är förvånansvärt bra. Friends Arena har väldigt snabbt blivit berömd för att ljudet är mycket svårt att ratta in där men när Black Sabbath spelar låter det kanon. I alla fall där jag står.

– Louder! I can’t hear you, skriker Ozzy igen.
Faktum är att han inte säger speciellt mycket mer än så under hela spelningen (även om han säger det om och om igen). Bandet rör knappt på sig heller. Och Ozzy svajar i både tempo och tonart. Men tråkigt blir det bara när det visar sig att Clufetos får framföra ett trumsolo. Han är duktig, det medges, men solon blir i stort sett alltid en enorm gäspfaktor, oavsett vem det är som spelar. När det dessutom framförs av någon som tekniskt sett inte ens är medlem i gruppen ligger tristessen på topp. Det botas dock snabbt av att det frenetiska trummandet övergår till ”Iron Man” och Ozzy leder publiken i en allsångsversion av det berömda riffet.BlackSabbath25rn 150
Tre låtar från det nya albumet 13 (2013) spelas under konserten, samtliga väl mottagna. Övrigt material sträcker sig från debutplattan fram till Technical Ecstasy (1976) med extranumret ”Paranoid” som kvällens höjdpunkt. Värt att notera är att spelningens MVP utan tvekan är Geezer Butler. Finns det någon mer underskattad basist än honom?

Text: Björn Moldén
Foto: Effie Trikili – Rocknytt.net

Klicka här för att se fler foton från konserten.

Setlist:

01. War Pigs
02. Into the Void
03. Under the Sun/Every Day Comes and Goes
04. Snowblind
05. Age of Reason
06. Black Sabbath
07. Behind the Wall of Sleep
08. N.I.B.
09. End of the Beginning
10. Fairies Wear Boots
11. Rat Salad (Followed by Tommy Clufetos Drum Solo)
12. Iron Man
13. God Is Dead?
14. Dirty Women
15. Children of the Grave

Encore:
16. Paranoid

Effie Trikili

Effie Trikili

Skribent/Fotograf
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT