ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

LIVERECENSION: JD Miller – Rocknytt indoor , Valand, Göteborg, 2022-04-09

Jag har med spänning och med stor iver väntat på att få se Boråsbördiga JD Miller inleda årets upplaga av Rocknytt Indoor. Det har hunnit gå två och ett halvt år sedan bandet släppte sitt tredje album ”Afterglow” vars sällskap jag spenderat åtskilliga timmar med. Efter ett par års ofrivillig paus från livescenen Kör bandet fullständigt över publiken redan i andra låten ”Inside The Night”, en brottartung käftsmäll med energi för att driva ett kärnkraftverk.

JD Miller har hittat en egen identitet inom den melodiösa hårdrocken som har potential att tilltala både fans av mjukare, melodisk AOR och modern metal. Gitarrerna är ömsom crunchigt köttiga och ömsom extremt melodiösa, precis som musiken i övrigt. De har dessutom haft den goda smaken att inte fastna i growlträsket som många andra metalband lätt gör i dagens läge.


Kvällens längsta och ”lugnaste” låt heter ”In The Afterglow” och tillägnas ikväll nyligen framlidne Foo Fighters trummisen Taylor Hawkins samt en vän till bandet som gick bort under tragiska omständigheter. Det är vackert, majestätiskt och stundtals nästan transcendentalt. Från episkt och lidelsefullt till punkigt metalliskt blir det sedan i ”The Answer” som live påminner en del om Mötley Crüe’s allra tidigaste åttiotal.

Annons:

Trojkan ”Light Your Fire”, ”Icarus” och särskilt avslutande finalen med ”Inside The Dream” både ställer skåp och är episkt medryckande tralliga på precis det sätt som är JD Millers signum. Energimätarna slår i taket och Peter Halldén visar än tydligare vilken säker frontman han är här.

Jag fick under kvällen reda på att JD Miller har genomgått en del förändringar i laguppställningen. Idag är det Peter och trummisen Emil Eriksson som tillsammans leder bandet med inlånade gitarristen Elias Fröjd och basisten Mikael Bielinski. Musiker som förvisso utan tvekan kan sitt hantverk och levererar med den äran, men den genuina bandkänslan saknas. Det märks på sättet bandet rör sig, positionerar sig och samspelar med varandra på scen.

Med rätt uppbackning kan JD Miller nå elitnivå på den internationella hårdrocksscenen. Hungern, energin och låtmaterialet finns. Hittar man nu bara rätt musiker att jobba med så kan man förhoppningsvis skippa de förinspelade körerna och hitta en duktig keyboardist för att få till det lilla extra som krävs för att förtrolla publiken och nå de högsta topparna. Det är min förhoppning nästa gång jag ser JD Miller, för det här gav verkligen mersmak.

Bäst: Inside The Dream, In The Afterglow, Inside The Night, Light Your Fire
Betyg: 3/5

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT