VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
krönika rocknytt

David Andersson – In memoriam

14 september 2022 förlorade vi en av Sveriges genom tiderna bästa låtskrivare i en kamp mot psykisk ohälsa och alkohol. Personligen tvekar jag inte en sekund med att placera David Andersson i samma liga som exempelvis Benny Andersson och Joey Tempest för att ta två internationellt erkända namn. Soilwork var redan ett stort och etablerat band när David anslöt 2012. Han har också varit medlem i bandet Mean Streak, men för egen del är det först och främst The Night Flight Orchestra som jag förknippar med hans genialitet som låtskrivare och gitarrist.

Sommaren 2015 befann jag mig på familjens lantställe på Kållandsö i södra Vänern ett stenkast från Läckö slott. Där och då mitt emellan sol, bad och utflykter förälskade jag mig i bandet via deras andra platta ”Skyline Whispers” som precis hade släppts. I rask takt lyssnade jag även in mig på den tre år äldre debuten ”Internal Affairs”. Jag blev helt enkelt en frequent flyer.


Förälskelsen intensifierades med ”Amber Galactic” (2017) och när ”Sometimes The World Ain’t Enough” släpptes sommaren 2018 överträffade den alla mina förväntningar. Jag gav toppbetyg och utnämnde skivan till bäst alla kategorier hittills denna sidan millennieskiftet. TNFO brukar generellt benämnas som ett AOR band, men har lyckats kapa en hel tidsepok. Som sjuttiotalist har man många gånger särskilda minnen till hur man upplevde att musiken lät via radio och vinyler ungefär åren 1977-1983, och det är den eran TNFO till stor del låter sig inspireras av, och inte bara en genre. Bandet har en sanslös förmåga att kunna blanda AOR, funk, disco, pop, klassisk hårdrock och proggresiv rock som är fullständigt unik.

Förälskelsen har med åren mognat till djup kärlek, en kärlek jag efter drygt 38 års aktivt musikkonsumerande inte längre trodde var möjlig. På de senaste årens tvillingskivor ”Aeromantic” (2020) och ”Aeromantic II” (2021) har TNFO fortsatt utveckla, förädla och förfina allt vi älskar med bandet. En stor del i detta kan vi tillskriva David Andersson.

Annons:

Du som fortfarande inte upptäckt The Night Flight Orchestra har en fantastisk resa framför dig. För att citera mig själv i en skivrecension jag skrev för ”Aeromantic” (2020): ”Likt en Concorde i natten spränger den med självklar grace och pondus ljudvallen. Beväpnade med utsökta melodier, funktionella och smarta arrangemang, bländande musikalitet och en gnutta svenskt vemod sätter NFO nytt rekord i stilfull flyguppvisning i den högsta skolan. Betygsskalan räcker inte till, det här är helt makalöst! Jag checkar in, sätter mig tillrätta i första klass, lutar mig tillbaka, läppjar på champagnen som Airline Annas serverar mig och känner mig fullständigt trygg i att Kapten Strid och hans besättning med van hand styr mig genom oändligheten och vidare! Köp en biljett du också vettja!”

David Anderssons musikaliska arv, såväl i Soilwork som i The Night Flight Orchestra och Mean Streak lever för evigt vidare i det mångfacetterade och färgstarka musikaliska universum han bidragit till att skapa. Farväl och TACK för din fantastiska gärning kära Dr Andersson. Sometimes the world ain’t enough…

David Andersson - In memoriam 1

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT