krönika rocknytt

KRÖNIKA: 80-talet kan dra åt helvete

Ofta utbrister folk i olika forum sin kärlek till något de kallar "80-tals" musik. Ett uttryck jag, som levde, verkade och växte upp på 1980-talet, står helt främmande inför. Rocknytts suraste gubbe, Jerry Prütz, reder ut begreppen.

Ofta utbrister folk i olika forum sin kärlek till något de kallar “80-tals” musik. Ett uttryck jag, som levde, verkade och växte upp på 1980-talet, står helt främmande inför. Rocknytts suraste gubbe, Jerry Prütz, reder ut begreppen.

Det ordnas galor på temat “80-talet” med gamla avdankade “one hit wonders” som Alphaville, Kajagoogoo och Falco. Är det signifikativt för hur det lät där och då eller tänker man på Whitesnakes pudelfrisyrer, “The Final Countdown” fanfarer, och mjukrock som Poison? Nähä, inte det heller – kanske de smakar med Venom, Death och Celtic Frost istället. Kort sagt – det finns ingen, och har aldrig funnits en enda stil under något årtionde. 60-talet var inte bara peace, love och gräs, 70-talet inte bara Kenta, Stoffe och punk, ja, ni fattar.

Ett sådant resonemang är inte bara korkat, det är provocerade dumt, till och med.

I mina öron var 1980-talet hemskt och fantastiskt på samma gång. Många av mina favortiband gjorde sina bästa plattor då, andra klev från en obskyr underjordstillvaro till världsherravälde och det skapades banbrytade genres.

Å andra sidan finns det mycket musik som låter hemskt illa. Det som skulle låta här och nu lät redan efter en månad daterad. Jag säger bara soundet på Judas Priests i övrig utmärkta album “Turbo” lät kass redan i maj (det kom ut i april 1986). De är inte ensamma om det och det är inte heller meningen att peka ut dem. Det finns så väldigt mycket som låter hemskt, ta bara Def Leppards samtliga album efter 1983 som enbart är en enda stor ljudkuliss och inte så mycket mer än så. I mitt tyckte alltså, du får gärna tycka något annat.

Överhuvudtaget är nostalgi något man bör bekämpa varje vaken minut. Den bästa musiken görs alltid nu, det vill säga, i den stund den framförs. Däremot att gå bakåt i historien, lära sig och plocka upp det som var bra för att sedan influeras och inspireras är något bra.

Men i stort så kan 80-talet dra åt helvete…

Några av mina 80-tals favoritalbum är:
– Motörhead: “Another perfect day” (1983)
– Venom: “Welcome to hell” (1981)
– Celtic Frost: “Into the pandemonium” (1987)
– Ratt: “Invasion of your privacy” (1985)
– Anthrax: “Among the living” (1987)
– Van Halen: “1984” (1984)
– D-A-D: “No fuel left for the pilgrims” (1989)

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER