krönika rocknytt

KRÖNIKA: Hank von Hell 1972 – 2021

Hank von Hell / Helvete är död. Rocknytts Jerry Prütz minns en briljant frontman och en snäll kille som ville väl. I fredags somnande han in 49 år gammal.

Hank von Hell / Helvete är död. Rocknytts Jerry Prütz minns en briljant frontman och en snäll kille som ville väl. I fredags somnande han in 49 år gammal.

Hank von Hell var min idol. Hans-Erik var min vän. Det är ändå den gränslinjen man måste dra. Vilddjur och galen på scenen, snäll och sökande utanför. Som så många andra hade Hans-Erik ett stort mörker inom sig, år av missbruk i ryggen och en känsla av att kanske inte alltid räcka till. Detta brukar vara skäl nog att ställa sig på scenen.

Turbonegro är ett briljant band, en perfekt korsning mellan 1970 – talets staduim rock och punk, själva kallade de sin musik “dödspunk”. Inget kunde vara mer sant och tillslut blev det till sanning också.

Hank von Hell var nihilistisk och sarkastisk på scenen. Smädade kungen, Astrid Lindgren och uppmuntrade till drogmissbruk och bögsex. Svart humor med humör skulle man kunna säga.

Sedan fick han roller i “Jesus Christ Superstar”, “Sällskapsresan” och skådespelade i filmen om vår favoritrumlare Cornelis, han sjöng även rollen som Saratastro i Trollflöjten och tusen andra saker.

– Jerry, känner du någon i Sveriges Riksdag, säger rösten i telefonen innan jag hinner fatta vem det är så kommer nästa mening.

– Jo, jag ska rädda Sverige. Självklart är det Hank / Hans-Erik som ringer.

Jag erkänner att jag faktiskt står på vänskaplig fot med vår talman, Andreas Norlén, som ju är östgöte men jag tänker att den något försiktige Andreas kanske inte skulle uppskatta ett samtal från rockvärldens mest frispråkiga profiler. Nu så här i efterhand skulle jag gärna varit en fluga på väggen vid deras samtal som jag tror skulle handla om munskydd.

Det var så han var, alltid nåt på gång, ofta med andras bästa för ögonen.

Vi kom att bli vänner för några år sedan och träffades då och då. Man fick ofta små meddelanden från Hans-Erik som då alltid hade nåt på lut. Vi pratade en del om det här med psykisk ohälsa och tabun kring detta. Cirkus Prütz bidrog till en låt ihop med några andra och under hashtaggen “outofthedarkness.

Fan, broder – jag saknar dig men jag vet att vi ses igen…

Picture of Jerry Prütz

Jerry Prütz

Foto: Johnny Gustavsson
VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER