VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE

Inför Sweden Rock 2018: Intervju med Avatarium

Intervjuserien ”Inför Sweden Rock 2018” går vidare och i den här delen fick Rocknytts Mattias Högström en pratstund med Avatariums gitarrist och producent Marcus Jidell.

Avatarium bildades 2013 och har till dags dato släppt tre plattor varav den senaste kom förra året.


Årets spelning blir er andra på Sweden Rock Festival. Vad har ni för förväntningar?

Första gången (2014) vi spelade på Sweden Rock Festival så var det tredje giget någonsin för bandet. Vi hade släppt vår debutplatta och blev mer eller mindre utkastade att spela på diverse festivaler. Det var ganska nervöst men publiken var fantastisk så det gick jättebra.

Det ska bli riktigt roligt att komma tillbaka och vi är grymt taggade inför spelningen. Sedan förra gången har vi jobbat hårt och skaffat oss mer rutin och släppt fler plattor. Vi tycker det vi håller på med är jätteroligt och försöker vara riktigt produktiva som band. Vi har gjort en Europaturné i samband med senaste plattan och satt en riktigt bra setlist som funkar kanon. Det är lättare att få till det nu när vi har fler låtar att välja bland.

Varför ska man inte missa Avatarium på festivalen?

Ja du, till att börja med så har vi en av rockvärldens bästa sångerskor i Jennie-Ann Smith. Man kommer att få se ett rejält taggat band som spelar mycket på känsla och rå energi. Vi vågar vara annorlunda och sticka ut och allt är live. Inga back tracks här inte. Det kommer helt enkelt att bli en riktigt fet spelning.

Ni kommer att spela på torsdagen vilket är samma dag som t.ex. Iron Maiden och Helloween. Är ni rädda för att ni ska få speltid samtidigt som någon av de publikmagneterna?

Det är bara roligt att spela på samma dag som ett så klassiskt band som Iron Maiden. De är ju gamla hjältar för mig så spelar vi inte samtidigt vill jag gärna se dem. Helloween har jag aldrig fryst på dock. Förra gången spelade vi samtidigt som Billy Idol och hade ändå fullt med folk så det borde funka.

Vad har ni för planer framöver?

För Avatraium så har vi en del sommarfestivaler inbokade och sedan är planen att börja skriva och jobba fram en ny platta. Vi har ju redan turnerat för förra plattan så den biten är avklarad känns det som. Kanske gör vi en liten minisväng i Skandinavien eftersom vi inte har gjort det ännu. Hårdrocken är väldigt stark just nu och vi har lyckats jobba upp en plattform för bandet i framförallt Europa så det är bara att köra på. Jag är väldigt priviligierad som får jobba med det jag tycker är roligast av allt, det är lika mycket en livsstil som ett jobb, men det gäller att få in lite deg så man överlever och kan fortsätta. Sedan ungefär ett halvår tillbaka har jag en ny 90 kvm stor studio och har börjat åta mig producentjobb. Jag har faktiskt fått äran att producera nästa Candlemas-singel som kommer att släppas snart framöver. Candlemass är ett av mina absoluta favoritband så det känns grymt skoj!!

Hur har mottagandet varit för Hurricanes and Halos, er senaste platta, som släpptes i maj förra året?

Vi har fått enormt bra respons för den. Den har blivit lovprisad av recensenter och övrig press och blivit utsedd till månadens skiva i stora hårdrockstidningar ute i Europa även i Sweden Rock Magazine om jag inte missminner mig. Den har fått riktigt bra mottagande av fansen och sålt bra. Det är fantastiskt att få ett sådant mottagande, hårdrocksfans är bäst helt enkelt, jag är själv ett så jag vet vad jag snackar om.

Hur är det med Leif Edling? Är han fortfarande en del av Avatarium?

Ja absolut är han det. Han är en god vän till mig och vi jobbar mycket tillsammans. Han är en bra rådgivare, en stor inspiratör och en fantastisk låtskrivare. Det är oerhört lärorikt att arbeta tillsammans med honom och hans spirit kommer alltid att finnas i Avatarium.

Sista frågan har du delvis redan svarat på. Vilka band tänker du själv inte missa på årets festival?

Meshuggah och Heavy Load hade varit skoj sedan brukar ju alltid Clas Yngström i Sky High leverera bra bluesgura!

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link