VECKANS TOPPNYHETER

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
VECKANS MEST DELADE
Johan-Soderhielm-484

Veckans snabbis – med Johan Söderhielm

Johan-Soderhielm-484
Många är de musiker som återfinns i flera band och som verkar ha en icke sinande källa av energi, engagemang och tid att ösa ur. Den här veckan nosar vi på en av dem och kollar status för de olika banden – möt Johan Söderhielm.

1. Nifters.
– Nifters är mitt grundband. En av mina hörnstenar i musikskapandet och också vägen vidare i mitt musicerande på många sätt. Vi har gått igenom så mycket tillsammans så hälften vore nog. Vilket band som helst hade lagt av för länge sedan men vi är seglivade jävlar, 2014 har vi funnits 15 år som band. Den senaste plattan POST DOMINI CAINE är den avslutande plattan i en trilogi vi jobbat med sedan 2006. Det är den mörkaste och mest elaka platta vi någonsin gjort. För att citera en känd black metalmusiker ”vi bakar knäckebröd, de andra bakar tårta”. Kanske avspeglar det lite oss som band med tanke på hur mycket skit vi ändå gått igenom. Förutom låtmaterialet så spelade vi även in på annat sätt än tidigare vilket kändes väldigt bra.


På gigfronten har det inte slitits allt för mycket den senaste tiden. Dels för vi inte jobbat med något bokningsbolag (någonsin) och dels för att alla (utom jag själv) blivit pappor i olika omgångar. Ibland flera ggr dessutom. Men vi tar upp det snart igen och skulle dyka upp några grymma gig hoppar vi garanterat på. Suget finns definitivt kvar!

I höst planerar vi att jobba mot en EP. Vi tycker EP är det perfekta formatet! Lagom med låtar och det tar inte hur lång tid som helst att påbörja skrivandet till utgiven låt. Dessutom lyssnar ingen på skivor idag. Folk lyssnar på låtar.

2. Sonic Surf City.
– SSC är ett gammalt band som återstartade 2008 och då fick jag frågan om att hoppa med. Det passade mig bra då mitt andra band (RAWHYPNOLS jag hade bredvid NIFTERS) precis valt att mer eller mindre lägga ner verksamheten. Så jag tackade ja, lärde mig 35 surf/ punklåtar och åkte till Spanien på turné. Sedan dess har vi vart i Spanien en runda till, Tyskland, Holland, Schweiz, Teneriffa, Grand Canaria, Norge, Lettland en del runt om i Sverige och inte minst JAPAN(!). Det sistnämnda var heeeeeeelt galet! Japan överträffade alla förväntningar vi hade. Gigen var slutsålda och vi fick säkert stå minst en timma efter varje gig och skriva autografer, fotas, ta emot gåvor. Det var en egoboost deluxe vill jag lova. Folk röjde järnet och kunde texterna trots att engelskan var så där. På ett ställe var det så fullt med folk så att när vår fotograf/filmare skulle tända en cigg (ja, man fick röka inne) gick det inte få eld pga syrebrist. Vi fick signera allt möjligt. Skivor, autografblock, gitarrer, mobiltelefoner mm. Det kändes verkligen som dom ville ha oss där och det är väl lite skillnad mot t ex Sverige där man nästan får be om ursäkt för att spela. Vi lirade i Tokyo 2 ggr, Nagoya, Hiroshima, och Osaka. En turné man nog aldrig glömmer.

Jag har hittills varit med på plattorna ”Pororoca”, ”Viva Wahines!” och en julsingel. Ny platta kommer. Vi ska påbörja låtskrivandet i höst. Inspelning rimligtvis i vår kanske.

3. Haunted by Destiny.
– HbD har endast funnits ca ett år med dagens sättning men vi har hunnit med en hel del. Förutom gigandet så har vi spelat in en fullängdsplatta, släppt EP´n Aria, vunnit ”Svensktoppen nästa”, gjort liveradio 2 ggr, haft låten ”Turning Pages” på snurr i P4. Svensktoppen nästa är en tävling som P4 arrar. Vi vann finalen för vårt län. Väldigt skoj! Folk fick rösta och även en jury fick säga sitt. So far so good! Därefter skulle en riksjury välja ut åtta bidrag som gick till den stora finalen. Tyvärr gick det inte vägen för oss där. Antar att P4 inte riktigt var redo för vår hit/metal-pop.

Men planerna för HbD är många och stora. Vi ska börja en filma en video i höst. Vi har en platta inspelad och klar. Där väntar vi egentligen bara på att få till en så bra deal som möjlig för att släppa. Jag måste säga att HbD nog innehåller den mest kompetenta skara musiker jag spelat med om man ser till helheten i hela bandet. Alla är otroligt bra på sin grej. Sen behöver vi bara få ihop alla delar som ett band. Den skivbolags/boknings/ managerperson som vågar nappa på HbD kommer inte göra bort sig, det kan jag lova! Vi håller i skrivande stund på att jaga gig. Men de nästkommande vi vet är 3/10- Värmekyrkan i Norrköping (som inte är en kyrka även om man kan tro det på namnet). Och även 15/11 på Palatset i Linköping. Vi har en 3-4 gig till som hänger lite i luften just nu men inget jag kan bekräfta i dagsläget.

Det funkar faktiskt fint med att kombinera banden. Det är sällan alla band jobbar samtidigt så att säga. Och med lite framförhållning så går det för det mesta att lösa. Men det är klart att ibland har man suttit ganska djupt i skiten då man kanske haft ett gig torsdag, ett annat på fredag, ett tredje på lördag och dessutom ett bröllop att kompa samma dag. Men jag finner som tur är musiken lustfylld. Och så länge man gör något man tycker är skoj är nog stresströskeln ganska hög. Självklart är inte alla gig roliga och ibland undrar man vad fan man håller på för. Men på något sätt väger det alltid över till det positiva.

Foto: Joakim Hasselgren
{youtube}eHdk2RwX7pA{/youtube}

FÖLJ ROCKNYTT 2022 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

Rocknytt söker nya medarbetare

Brinner du för rockmusik och gillar att skriva eller fotografera?

Vi söker nu fler medarbetare.
JOBB
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link