VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE

Rou Reynolds i Enter Shikari – När vi är bra så är vi ett av de bästa livebanden på planeten

Den 14 december kommer det engelska fenomenet Enter Shikari till Fryshuset i Stockholm och den 15 december spelar de på Sticky Fingers i Göteborg. Enter Shikari är ett band som inte väjer för att blanda stilar och genrer och de har därför kommit att bli ett band som folk ständigt försöker kategorisera.

Musiken har kallats allt från electrocore och post-hardcore till elektronisk post-rock. Bandets sångare, keyboardist, gitarrist m.m. heter Rou Reynolds, och han förklarar detta fenomen:

– Människor tenderar att dela upp och kategorisera allt eftersom det är så våra hjärnor enklare kan förstå världen. Vi känner igen vissa mönster och sätter ettiket på dessa mönster för att skapa något slags ordning i våra annars så kaosartade liv. Inte minst gäller detta konsten, som oupphörligen klassificeras. Vi har kallats hundratals saker, och varje gång tycker jag att definitionerna känns otillräckliga.
För det första, därför att vi är ett band som ständigt utvecklas. Jag växte upp med David Bowie, men också med Black Flag och Radiohead. Progression är något som är centralt i allt vi gör. För det andra, ett ord eller två kan aldrig beskriva vad vi gör i det stora hela, eftersom vår musik är influerad av ett såpass stort spektrum. I grund och botten ser jag oss som ett band som följer i fotspåren av en lång rad av brittiska band tillbaka till punken fram till postpunken, tillbaka till new wave och fram till britpop.

Ni tenderar ju verkligen att flytta fram gränserna för hur musik kan låta. Är det något som “bara händer” eller är det er medvetna intention att röra er framåt dit ingen har varit tidigare?

Nej, det där går faktiskt ganska mycket på instinkt. Jag skulle säga att jag hade turen att växa upp med ett brett utbud av musik omkring mig. I skolan spelade jag trumpet i en orkester och var tidigt intresserad av klassisk musik. Båda mina föräldrar älskade motown och soul och min pappa var dessutom DJ inom den genren. Vår gitarrist Rory hade en storebror som var en drum and bass-DJ, och vi hade en blomstrande lokal hardcore-punkscen och så vidare, och så vidare… Jag absorberade alla dessa influenser mycket tidigt i livet, så den musik jag kom att skriva blev som en effekt av allt detta alltid intressant!

Vilka artister och band skulle du säga var allra viktigast för er utveckling som band, både när ni var yngre och idag?

The Beatles, Blur, David Bowie, Radiohead, Edwin Starr, Sick Of It All, Tears For Fears och Depeche Mode.

Enter Shikari har (enligt Wikipedia) varit aktiva som band i nära tjugo år. Trodde du att ni skulle hålla på så länge?

Vi startade 2003, så det är inte riktigt så länge. Men vi har givit ut musik sedan 2007, och att fått möjligheten att skapa, spela in och spela musik live i över tio år är helt fantastiskt. Vi hade definitivt inga större ambitioner i början, det var mer eller mindre en hobby som spårade ur!

… Men stror du att ni kommer att stå på scen och spela intensiva låtar som The Last Garrison, Juggernauts och Sorry You’re Not a Winner år 2038?

År 2038 hoppas jag att jag inte gör något annat än påtar i trädgården och bakar kakor.

Vilka är dina bästa turnéminnen?

De är heliga för mig. Jag skulle aldrig dela dem.

Har ni några speciella krav på er rider?

En drake. En Penny farthing (höghjuling, en gammaldags cykel med väldigt stort framhjul). Tre och en halv kumquats. En stor sked marmelad.

Om du skulle välja tio av era egna låtar som folk bara måste höra, vilka skulle de vara?

Live Outside
Undercover Agents
Constellations
System Meltdown
Gap In The Fence
Take My Country Back
Anaesthetist
Airfield
Step Up
The Appeal And The Mindsweep

Ert senaste album The Spark kom ju ut förra året. Har ni hunnit arbeta på några nya låtar sedan dess?

Ja. vi borde kunna ha något nytt att erbjuda senare i år.

I mitten av december kommer ni att spela två konserter i Sverige (Stockholm och Göteborg). Vad kan den svenska publiken förvänta sig?

När vi är bra så är vi ett av de bästa livebanden på planeten. När vi är dåliga är vi fortfarande ganska jävla bra. Så det är ingen risk att någon blir besviken.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖRNina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIGMange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIERTipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT