VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS MEST DELADE
FLER ARTIKLAR

Intervju med Oliver Hartmann

27 Shares

När Oliver Hartmann hoppade av At Vance så startade sångaren sitt eget band under namnet Hartmann. Nu är de aktuella med en ny skiva så vi passade på att ställa några frågor till Oliver om nya skivan men även hans arbete som en del av Avantasia.

Hands on the Wheel är Hartmanns femte studioalbum. Vad har ni för förväntningar på skivan?


Det är faktiskt redan det sjätte studioalbumet och den åttonde releasen om man även räknar med samlingsskivan och vår livedvd. Bandet har existerat sedan 2005 och, yeah, vi har kommit en lång väg sedan dess 🙂 Vi har verkligen ansträngt oss ordentligt med låtskrivandet och produktionen för den här plattan och jag tycker vi har 12 riktigt bra låtar på ”Hands on the Wheel”. Titeln i sig säger en hel del om hur jag eller vi tycker musik och musikindustrin fungerar för band och artister idag: Håll händerna på ratten, gör allt själv, så långt som möjligt, och tappa aldrig kontrollen över det du älskar mest av allt – musik! Det känns fantastiskt att styra lastbilen rakt fram haha 😉 Vi startade även en crowdfunding på Pledge Music vilket hjälpte oss lite med finansieringen av produktion och promotion. För band som oss är det svårt i dagens läge att täcka och få tillbaka kostnaderna för ett album så vi är verkligen tacksamma för fansen som ställde upp och stöttade oss. Den pågår faktiskt fortfarande så kolla upp den. Allt som allt så är vi väldigt förväntansfulla över hur albumet kommer att tas emot och vi hoppas fansen kommer att tycka om det.

Vad kan du berätta om skivan? Hur låter den jämfört med de tidigare skivorna?

Vår senaste skiva ’Shadows and silhouettes’ var en väligt lugn och lågmäld skiva med många akustiska arrangemang och ballader. Jag tycker verkligen om låtarna på den skivan och tycker det är en bra och mångsidig Hartmannskiva som även kan kopplas ihop med en svår tid när den skrevs. Inför ’Hands On The Wheel’ var vi alla på humör för att skruva upp volymen på gitarrerna igen så det är en rätt tung och kraftfull skiva jämfört med vad vi släppt tidigare. Självklart är det dock fortfarande Hartmann 😉

Jag tycker verkligen om låten ”Simple Man”. Skrevs den med tanken att bli en duett med Eric Martin eller blev det bara så?

Tack för att du tycker om den! Utvecklingen för den låten är faktiskt väldigt intressant då den ursprungliga demon skrevs av vår basist Armin och utvecklades sedan långsamt till vad den är nu. Den tyska radiostationen ’ROCKANTENNE’ har gjort en dokumentär i flera delar om just den förvandlingen. När vi hade ändrat texten och arrangemanget här och där fick jag idén till att förvandla den till en duett. Givetvis började jag då fundera på en passande gästsångare med en annorlunda röst än min egen. Eric var en av de första jag kom att tänka på. Han är en fantastisk sångare och en otroligt trevlig kille. Vi har haft väldigt trevligt tillsammans under de två senaste Avantasiaturnéerna och vi har rätt så lika smak när det gäller musik och influenser. Jag blev verkligen glad när han gick med på att sjunga på låten och han gjorde ett grymt bra jobb! Jag tror dock att han fortfarande hatar mig lite för att vi tvingade honom vara med på en videoinspelning ute på ett fält i minus två grader, haha 😉 Vi hade inte räknat med sådant väder i slutet av mars men vi hade bara en enda dag på oss genomföra det. Vi försökte hålla modet uppe med hjälp av Slivovitz med honung och det funkade bra. Videon och singeln släpptes den fjärde maj.

Kommer ni att turnera något för att promota skivan?

Självklart. Vi planerar för en turné i höst och några sommarfestivaler men inget är spikat ännu. Releasefesten kommer att vara på en klubb som heter ’Colos-Saal’ i min hemstad Aschaffenburg/Germany tjugonde maj. Det kommer att bli en cool tillställning med många gästmusiker. Vi kommer att ha två cellister från Tjeckien som spelar på låten ’Heart Of Gold’, Jimmy Kresic från Rock Meets Classic på keyboards, Herbie Langhans från Voodoo Circle/Avantasia som gästsångare och många andra. Jag är övertygad om att vi kommer att få en underbar kväll. Vad gäller fler turnédatum hoppas jag kunna presenter några snart.

Har du några planer på att spela in en renodlad power metalskiva igen? Jag tycker verkligen din röst passar till den musiken som i At Vance och Iron Mask.

Tack för att du tycker om mina insatser med de banden men nej, några sådana planer finns inte. När det kommer till metal är jag fullt nöjd med att vara en del Avantasia och ibland ställa upp som gästsångare på en eller två låtar på någon skiva. Jag fick precis igår skivan ’Dusk meets dawn’ från min vän ’Church’där jag sjunger på titellåten. Det är en bra skiva och titellåten är en tung progmetallåt. Förutom det har jag inga planer på att spela in en egen power metalskiva igen.

Är det svårt att få tid över för att spela in egna skivor när du är så involverad i Avantasia som du är?

Det skiljer sig från dag till dag. När jag är på långa turnéer med Avantasia tänker jag alltid att jag ska använda dötiden till att skriva låtar. Det blir dock aldrig så. När jag är på turné är det som att jag är i en parallel värld, haha 😉 Jag behöver ha tid för mig själv för att skriva låtar. Och jag behöver ha en lång sammanhållen tid för det som inte avbryts för andra projekt här och där. När jag skrev låtar till den här skivan försökte jag ta mig tid och så att säga dök ner i kreativitetens ocean fullständigt förra hösten. Det är så det fungerar bäst för mig menrar det dock inte.

Du spelar ju gitarr i Avantasia och sjunger på Hartmannskivorna. Anser du dig vara gitarrist eller sångare i första hand nuförtiden?

Jag började som gitarrist när jag var ung och började utforska sången efter ett tag så nu kan jag inte säga att jag är det ena eller det andra. Jag är både och. Ibland är jag mer attraherad av att spela gitarr och ibland är jag mer fokuserad på att sjunga. Det beror ju gvetvis även på vad det är för projekt jag jobbar med just då. Jag är kort sagt både och i en person.

Tack för att du tog dig tid och svarade på Rocknytts frågor och lycka till med nya skivan.

Tack för intervjun Mattias! Jag skulle vilja säga hej till alla svanske fans och läsarna på er webisda och jag hoppas verkligen kunna utannonsera en turné snart som har ett par spelningar i Sverige.

RELATERADE ARTIKLAR
SENASTE NYHETERNA
VECKANS TOPPVIDEOS
ALLA NYHETER
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter