ström

Ström – Mer ström åt folket

Peter Johansson fick växjöbandet Ström’s sångare Zdravko Zizmond och ena gitarrist Calle Sjöqvist att spilla bönorna om sin självbetitlade debutskiva, varför de valt att sjunga på svenska och turnén med Nashville Pussy, bland mycket annat.

När musikoraklet Jan Gradvall hyllar och TV 4’s Nyhetsmorgon och Dagens Industri uppmärksammar ett nytt svenskt rock’n roll band så är det definitivt hög tid för Rocknytt att göra en djupdykande intervju.

Peter Johansson fick växjöbandet Ström’s sångare Zdravko Zizmond och ena gitarrist Calle Sjöqvist att spilla bönorna om sin självbetitlade debutskiva, varför de valt att sjunga på svenska och turnén med Nashville Pussy, bland mycket annat.

Ni kommer från Växjö, bildades för tre år sedan och redan under pandemihösten 2021 var ni ute och spelade. Berätta lite om hur bandet bildades!

Zdravko: Jag och gitarristen Johan var med i musikalen Jesus Christ Superstar här i Växjö där han spelade Judas och jag Jesus, vi gjorde den på svenska. Man repar och hänger rätt mycket och vi snackade om vad kul det hade varit att ha ett band ihop. Vi lyssnar ju båda på hårdrock, jag älskar AC/DC och han älskar KISS, så det var där det började. Vi hade lite idéer och sågs i repan och tänkte att det här blir kul att göra. Vi ringde runt till folk vi kände. Vi är ju inga tonåringar och har spelat i band tidigare, så vi vet vad vi ska göra och inte för att försöka få ett så väl fungerande band som möjligt. Vi pratade om att Calle, Joel och Tomas hade funkat och det var så det började.

Calle: Alla känner varandra sedan tidigare eftersom vi är från Växjö och har träffats genom spelningar.

Zdravko: Ja, vi har ju hjälpt varandra genom åren med spelningar.

Calle: Du och jag har sagt flera gånger att vi borde ha ett band tillsammans, men det var först när du och Johan pratade som vi tog tag i det. Alla känner varandra, vi visste att det var bra killar. Jag var sist in och de andra hade repat två gånger. Det var ett fungerande band när jag kom in, det famns en stomme så jag var bara överlycklig att det fungerade.

Era influenser är allt ifrån AC/DC, Airbourne, D-A-D, The Darkness och Hardcore Superstar, till Andrew WK, Turbonegro, Bon Jovi och Kiss och ni har dessutom valt att framföra era låtar på svenska språket. Hur kommer det sig?

Calle: Var det inte så att du märkte att det funkade att sjunga på svenska och framföra ett budskap när ni gjorde Jesus Christ Superstar?

Zdravko: Jo, det var en av katapulterna som fick hela grejen att bli av. En annan grej var att jag har aldrig skrivit en text på svenska, eller varit med i ett band som framför låtar på svenska. Det finns så himla många bra band som gör grejer på engelska som är från Sverige. Det var en jävla utmaning, man kan inte gömma sig bakom vackra engelska meningar utan det jag sjunger är på riktigt, det finns inga förkläden någonstans. Jag tyckte det var häftigt och samtidigt var jag lite skraj, det här kan ju vara en pajasgrej eller så kan det kännas gött. ”Hatet” var den första låten vi hade. Efter att vi kört den kändes det som att det var på riktigt. I mellansnacket vet jag vad jag pratar om och det blir lätt att beskriva saker. Varenda text handlar om något ur mitt liv och jag använder de andra som bollplank. ”Ensam är stark” handlar om när jag var ensamstående förälder och skulle få ihop livet och vara stark i att vara ensam.

Calle. Att skriva den texten på engelska och uttrycka sig med de orden hade nog inte varit så lätt. Klart vi kan engelska men det blir lätt: baby, baby, baby, eller som i alla AC/DC låtar, Rock’n roll train och så vidare.

Zdravko: Exakt och vi är fullt medvetna om att de flesta band gör inte detta på svenska, så om vi gör det så blir vi lite unika. Hade vi varit femton, sexton år gamla så hade vi självklart gjort det på engelska, men några av oss är över fyrtio så vi är inte purunga. Vi har gjort detta sedan vi gick på mellanstadiet. Man lär sig av människor som har gjort sin grej, hittar något eget och gör något av det. Vårt egna blir att vi gör det på svenska och vi tror på det till etthundratio procent, kan Rammstein så kan vi.

Många tycker att svenska inte är ett fint språk, men det är det ju visst! Det är mjukt, vackert och melodiöst, så jag ser bara fördelar. Vi har fått mycket uppmärksamhet från andra länder och det hade vi aldrig fått om vi sjungit på engelska. Härom dagen gjorde jag en intervju med en podd i USA och vi har gjort intervjuer med Japan och Radio Luxemburg. Vi är ju nöjda om vi bara kommer utanför Växjö. Vi gör detta för att det är kul, vi fem är våra största fans och vi älskar det här bandet mer än mycket annat i livet.

Ja, det känns som att det inte längre är tabu att sjunga hårdrock på svenska. Det blir lite fräscht och exotiskt, upplever jag. Jag har också hört att musik framförd på svenska uppmärksammats utomlands, Bosse Stagman (a.k.a Zinny Zan) är ett exempel. Han har gjort tre plattor på svenska och låtar från den tredje skivan som släpptes för två år sedan har spelats en hel del i Storbritannien och de har intervjuat honom, vilket är jäkligt kul.

Zdravko: Ja, det funkar och vår genre är ju rock’n roll. Det är kött och potatis i musikform, alla vet vad det är. Vi hade kunnat köra ett hittepå-språk och alla hade ändå kunnat digga med.

Calle: När vi var små så kunde man inte ett ord engelska men man gillade ändå Guns’n’Roses och Alice Cooper.

Zdravko: Vi vill få alla icke svenskar att känna sig som barn igen, för de fattar inte vad vi sjunger utan de tycker bara det är gött *skratt*

Er debutskiva släpps i dagarna och ni kommer turnera som förband till Abramis Brama i höst. Ni har också supportat Nashville Pussy i sommar, ett kontroversiellt och skandalomsusat band. Finns det några sköna warstories från turnén ni vill dela med er av?

Zdravko: De är fantastiska människor, måste tilläggas.

Calle: De sade att det var den lugnaste turnén de gjort. De tog det väldigt lugnt och seriöst.

Zdravko: Ja, vi framstod mer som festprissar än vad de gjorde. Vi är hungriga tonåringar i en vuxens kropp och vi hade längtat till att få komma ut och spela, så det var jävligt roligt. AC’n var trasig i vår buss och det var varmt de veckorna så det kändes som att åka runt i en finsk bastu ungefär. Trötta och jävliga kom vi ut ur bussen, riggade upp och körde på som fan. Det var riktigt roligt och vi växte mycket, man lär sig mycket av rutinerade människor. Nashville Pussy har ju gjort tretusen spelningar och hade bara tre lediga dagar under turnén.

Calle: Vi lärde oss mycket av att bara titta på dem och vi pratade mycket med dem.

Zdravko: Vi lärde oss hur man ska bete sig när man åker över norska gränsen in i Sverige. Vi hade missat att ha med en lista över alla prylar vi hade med oss så vi höll på att inte få komma hem. Jag försökte muta de med en t-shirt och då fick vi åka in *skratt* Nu vet vi det till nästa gång.

Ström - Mer ström åt folket 1

En låt jag tycker sticker ut på skivan är ”Ensam är stark” som är förstärkt med en maffig kör, hur kom ni fram till att just den låten skulle ha ett körarrangemang?

Zdravko: I Sverige är det ju typ femtio procent av alla förhållanden som går åt skogen. I många av de förhållandena är det barn inblandade. Jag tillhär den statistiken då jag separerade och har ens dotter ihop med den kvinna jag separerade ifrån. Den tiden fick jag veta att jag levde. Det var så många krav, betala räkningar, finnas där för min dotter, finnas där på jobbet , finnas där för mig själv. Så jävla mycket att leva upp till. Visst hade jag vänner runt mig, men man var ändå ensam i det och i att få allt att funka. Det är vad låten handlar om.

I repan sade jag till Johan att det hade varit gött att ha en kör som sjunger ensam är stark, för det är så många människor som är ensamma men jävligt starka i att vara ensamma. En kör hade varit en klockren symbolik i att du är inte ensam, för jag är också ensam. Vi sjunger tillsammans att vi är ensamma, och vi löser det. Nu låter jag som en preacher och det är inte meningen, men det är det jag vill förmedla i texten. Min dotter sjunger ju också i kören, hon är den yngsta körmedlemmen.

Calle: Johan, vår andra gitarrist fick blodad tand. Han skrev ner hela arret på noter och spelade in stämmor själv och visade oss. Han fattade precis. Jag har förstått det som att han tog inspiration från ”Calleth you, cometh i” med The Ark.

Zdravko: När jag hörde filen som Johan skickade första gången hemma så kom tårarna. Det trycke på så många knappar. Många av våra låtar är ”knapptryckarlåtar”. Som jag sade tidigare så är våra låtar på riktigt, det är inte bara någon skit vi slängt ihop för att det ska låta coolt som det så lätt kan bli om ett band som inte har engelska som modersmål ska skriva ihop en text. Så gör inte alla band, men det är lätt att sväva ut om man inte fattar hur man ska bygga en låt språkmässigt.

Calle: Det kommer en video den elfte oktober med en känd svensk skådespelare i huvudrollen.

Zdravko: Han kände sig träffad så han spelar killen i videon. Han kände precis som vi att det finns många där ute som behöver den här klappen på axeln.

På tal om videos så planerar ni att släppa inte mindre än fem musikvideos från skivan. Hur viktigt tycker ni att det är med videos år 2022?

Zdravko: Det är lika viktigt som att vara ute och spela. Människor sitter och kollar i sina telefoner och att då finnas visuellt ihop med en låt tror jag är superviktigt.

Calle: Youtube överlag, jag kollar mer där än att lyssna på Spotify. Om jag verkligen gillar något så kan jag lyssna igenom en hel platta på Spotify, men jag vill ha det visuella när jag kollar upp ett band. Det här ser rätt ut liksom, att man får hela vajben. Jag älskar när mina favoritband släpper videos. Det adderar något.

Ström har den senaste tiden hypats i pressen. Tänk er att ni har en reklamspot på TV4 under bästa sändningstid. Förklara med egna ord för tittarna så koncist som möjligt: Varför ska man lyssna på Ström? Ni har nittio sekunder på er!

Zdravko: För att det är ”på redigt” och det är en skön jävla elektrisk energi som jag tror många på något sätt behöver. Alla människor behöver rock’n roll och då behöver man Ström!

Calle: Det är en klyscha att rock’n roll är ungdomarnas musik, men nu har det blivit en universell genre. Alla älskar rock’n roll, det är inte young mans blues längre. Vår slogan är ”mer ström åt folket”, det är vårt lilla motto. Det är mer aktuellt nu än någonsin, vi bor ju i zon fyra *skratt*

Vilken är egentligen världens absolut bästa skiva och varför?

Calle: ”Exile on main street” med Rolling Stones för, precis som att jag gillar att AC/DC’s skivor har samma typ av rock’n roll rakt igenom, så gillar jag att Stones är ett soul, blues, reggae och rock’n roll band. På ”Exile…” får du arton låtar med en jävla variation och det låter ändå Stones rakt igenom. Det är också den skivan med flest låtar på *skratt*

Zdravko: ”The ultimate experience” med Jimi Hendrix. Om jag måste ha med en platta till en öde ö så skulle jag ta med den och en skivspelare såklart *skratt* Jag har varit ett stort Hendrix fan sedan mellanstadiet och är på tok för ung att ha fått uppleva honom live. Jag älskar soundet av el-gitarr och hans sätt att spela på. Jag gillar när saker är perfekta utan att vara perfekta. Hendrix gitarrspel är inte perfekt men för mig är det ändå perfekt. Det är ett band med tre personer som bara kör.

Calle: Hendrix är också en underskattad sångare.

Zdravko: Absolut. Dylan covern på ”All along the watchtower” har tre helt olika gitarrsolon, men det funkar, det är så jävla ballt. Det finns såklart plattor med AC/DC, KISS och Metallica och många andra band som berör mig, men får jag bara välja en så blir det den.

Till sist: Finns det något ni vill rekommendera till Rocknytts läsare? Det kan till exempel vara ett band, en film, en bok, ett lifehack eller vad som helst.

Calle: Bandet Capricorn från Uddevalla, de är så jävla bra. De spelar perfekt jävla rock’n roll. De har släppt en platta på samma bolag som vi. Alla borde lyssna på den.

Zdravko: Freedom är ett band från Stockholm som är väldigt bra. Vi spelade med dem i Köpenhamn i augusti. De låter så jävla bra och kommer vara förband till oss när vi spelar på Nalen i Stockholm den femtonde oktober.

ström cd 2022

Ström är:
Zdravko Zizmond – sång
Calle Sjöqvist – gitarr
Johan Siljedahl – gitarr
Joel Carnstam – bas
Tomas Salonen – trummor

Ströms självbetitlade debutskiva släpps genom Black Lodge Records/Sound Pollution fredag 23 september. Missa inte den!

FÖLJ ROCKNYTT 2023 – Den bästa spellistan på Spotify för dig som vill upptäcka ny musik. Här får du det senaste inom Rock, Hårdrock, AOR och Metal. Spellistan har över 4000 följare och uppdateras flera gånger i veckan!

VECKANS TOPPNYHETER
VECKANS TOPPVIDEOS
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER