ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Finntroll – Vredesvävd

Inledningsvis vill jag säga att Vredesvävd är en lysande albumtitel, både till själva namnet som besitter en mytisk klang till att den så skickligt sammanfattar Finntrolls senaste alster. Enligt pressmeddelandet översätts titeln till Wrath-woven på engelska, vilket ger en passande beskrivning på vad man kan vänta sig från det kraftfulla, kompromisslösa och illvilliga albumet. Jag är beredd att hålla med. Jag har svårt för hårdrock och metal på svenska och ställde mig först tveksam till den här plattan då jag inte riktigt fattat tycke för Finntroll i mina tidigare dagar. Hårdrock låter liksom för snällt på svenska, en icke önskvärd effekt. Tillsammans med bandets trollnisch har jag generaliserat bandet till något oseriöst, lite som black metal-snubbarna som Loudwire i en av sina listor driver med, springande med svärd och full mundering i skogen i sina musikvideos, och har därmed inte gett musiken den chans som den har förtjänat. Detta inser jag i en upplysande skala när jag för första gången lyssnar på singeln Forsen. Jag fullkomligen dränks i mina hörlurar av just det här kraftfulla och kompromisslösa.

Fastän Forsen har det coolaste introt av låtarna på albumet så är själva introt på albumet, Väktaren, ett välkonstruerat orkestralt stycke som hade kunnat vara filmmusik till en storslagen filmrulle. Det sätter verkligen albumets ton.


Med efterföljande Att Döda Med En Sten smattras trumhinnorna av ettriga trumpedaler, blixtrande cymbaler och growlsång. Trots manglet får det melodiska och resterna av det orkestrala kompet spricka igenom. Uppbyggnaden är i stort sett densamma i många av låtarna, ett enligt mig lyckat recept. Finntroll involverar också för variationens skull partier som bryter av det intensiva med några lugnare och några mer avskalade inslag så att lyssnaren kan känna att risken för tinnitus minimeras. Men även om intensiteten ibland tonar ner så saktar Finntroll aldrig ner helt.

Att Döda Med En Sten skiftar i en snygg övergång till Ormfolk, en låt som har drag av piratrock a la Alestorm i sig.

Förutom Forsen, som blir en omedelbar favorit för min del, så är låten Myren oväntat tuff och energisk.

Fastän det för mig är en sen upplysning så är det ändå på sin plats att den äntligen händer! När man ser bortom trollens yttre så hittar man otroligt kompetenta musiker som den här hösten har släppt ett album som ingen kan avfärda som löjligt eller oprofessionellt, och jag stör mig inte ens på att det sjungs på svenska. Jag hoppas att det nu inte tar sju år till för nästa album att komma. Vredesvävd av Finntroll får 4/5 i betyg.

 

Band: Finntroll

Titel: Vredesvävd

Genre: Folkmetal

Skivbolag: Century Media Records

Releasedatum: 18-09-2020

Betyg: 4/5

Bästa låt: Forsen, Myren

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link