ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Hawkins – Silence is a Bomb

The Hawkins följer den 4:e september upp 2017’s blixtnedslag till debutalbum, Ain’t Rock n Roll, med Silence is a Bomb. Ett par år har förflutit och man kan därför räkna med att det kan ha letat sig in lite nya element i musiken. På Silence is a Bomb så märks det med en variation som känns experimentell, men ändå troget The Hawkins sound som vi har lärt känna det – energetisk rock med kreativa utsvävningar. Både på inspelning och live så besitter bandet en sällan skådad explosivitet, vilket i mitt tycke är det absolut bästa med The Hawkins. Men den här gången så genomborras jag inte av musiken. Vad lyssnade jag precis på? Det känns lite oklart. Tyvärr känner jag mig lite vilse i lyssningen. Den som vill ha sin fartiga rock n roll mer svårtuggad för variationens skull har säkert en annan lyssningsupplevelse än vad jag har.

Jag tillhör typen av lyssnare som tycker att det är viktigt med ett intro som sätter tonen för albumet innan det hela drar igång, på samma sätt som det kan vara avgörande att ett band har ett stämningsfullt intro innan de drar igång sin liveshow. Om det är första gången som lyssnaren hör materialet så kan man ändå så ett frö av förväntan, plantera en trånande känsla hos lyssnaren, med hjälp av introt. I fallet Silence is a Bomb så bygger den inte upp en förväntan i mig. Det är någonting med den svajiga ljudupptagningen som stör mig, särskilt när låtarna på resten av albumet är så välproducerade. Det är visserligen volymskillnader i inledningen till Fisherman Blues, men det tycker jag är ett smart och stilfullt val för låten. Faktum är att en av de sakerna som jag tycker utmärker The Hawkins i mängden av nutida rockband med action rock-influenser är deras välbalanserade och stadiga ljudbild. Alla instrument och sångpålägg hörs klart och tydligt samtidigt som de bildar en klar helhet. Jag tycker man hör många rockband som lirar energetisk rock som vill att det ska låta mer garage och mindre polerat. Inte för att det är något som helst fel på The Hellacopters-mallen. Det är bara skönt att The Hawkins har detta som sin grej.


Introt bryter ut i låten Roomer, en riktig rykare med skön energi. Det är också en av få låtar på skivan som känns rakt på sak. Efter det kommer Hilow, en låt som sin fina text till trots inte känns särskilt spännande.

De experimentella bitarna känns stundom förvillande. Det är inte alltid som jag är med i matchen. I sina bästa stunder värmer det till i bröstet, som i det tidigare nämnda smarta draget med ljuduppbyggandet i inledningen till Fisherman Blues samt den Queen-aktiga lekfullheten i Minuette (vars titelnamn även känns möjlig som titel på en Queenlåt). Även låten Stones tilltalar mig mot slutet när allt knyts samman och allting bara faller på plats. Man bjuds också på mer än ett tillfälle att bli verkligt avundsjuk på sångaren Johannes’ breda register och skönsjungande stämma.

I dessa lägen önskar jag att Rocknytt hade haft ett betygsystem på 1-6 så att man kunde uttrycka sig bättre. Det betyg jag ger är att Silence is a Bomb är ett starkt godkänt album som hamnar i skuggan av storebrodern Ain’t Rock n Roll.

Band: The Hawkins

Titel: Silence is a Bomb

Skivbolag: The Sign Records

Releasedatum: 04-09-2020

Betyg: 2/5

Bästa låt: Roomer och Fisherman Blues

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link