ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Lord Of The Lost – Swan Songs III

Uttrycket svanesång är en metaforisk fras för någons sista uppträdande eller handling. Uttrycket kommer ifrån myten om att svanar är stumma under sin livstid, men att de ger ifrån sig en vacker klagosång under sitt sista ögonblick i livet. En kraftfull skröna som gör sig bra som inspiration i det kreativa. Detta har det tyska metalbandet Lord Of The Lost tagit till vara på. Swan Songs är en albumserie där detta album är det senaste alstret i serien. Gemensamt för albumen är att de innehåller lugnare, orkestrala låtar med sång. Innehållsmässigt så är Swan Songs III ett biffigt album innehållande 21 låtar, varav 9 av dessa är nyversioner av tidigare utgivet material. Det bärs upp av seriens mest tematiska och makabra albumomslag hittills.

Jag ställer mig tveksam till idén om en hel albumserie med namnet Swan Songs. Det känns som att begreppet litegrann tappar sin kraft. Dessa album har inte bara titlarna gemensamt, utan är hyfsat snarlika varandra när det kommer till innehåll och arrangemang, något som för mig spär på känslan av att bandet har släppt samma album tre gånger. Arrangemangen är väldigt kompetenta och det orkestrala samspelet klingar samman på ett fint sätt men det hjälper albumet föga. Ett inslag som piggar upp på Swan Songs III är ett gästuppträdande av Joy Frost på låten Dying On The Moon. Bandet har också tagit med en så kallad ”Joyless” version av låten på plattan. Av någon anledning.

Något annat som sticker ut är att det också finns en ”låt” på albumet som bara består av tystnad. Luckan heter 4’33” och är 4.33 minuter lång. Kanske finns det en underliggande symbolik i låten. Luckan är en hommage till John Cage, som var originalkompositören till stycket som Lord Of The Lost har gjort i egen tappning. Personligen tycker jag att det är slöseri på albumets utrymme och det blir ännu en bidragande faktor till att albumet sjunker i betyg.

Tack vare ensemblens insats och den imponerande meriten att Lord Of The Lost har lyckats göra schyssta (även om jag föredrar originalen) Swan Songs-versioner av äldre material, varav några låtar är från den tunga Thornstar-plattan, så får den här plattan svaga 2/5. Det här är nämligen inte årets sämst framförda album som jag har hört hittills, utan det tråkigaste och minst fantasifulla i alla bemärkelser som jag har hört i år.

Band: Lord Of The Lost

Titel: Swan Songs III

Genre: Gotisk metal

Skivbolag: Napalm Records

Releasedatum: 07/08/2020

Betyg: 2/5

Bästa låt: Dying On The Moon (feat. Joy Frost), Loreley

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER