ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Åskväder – Åskväder

13 mars så släppte den svenska rocktrion Åskväder sitt självbetitlade debutfullängdsalbum via The Sign Records. Bandet har tidigare släppt EP:n Quick Fixes som gavs ut 2018. Åskväder bildades 2017 i Göteborg och består av Jon Solheim (leadsång & trummor), Staffan Persson (bas) och Martin Gut (sång och gitarr). Att ha en trummis som kör leadsång hör inte till vanligheterna. Det inger respekt måste jag säga. Det kan ha varit så att jag själv försökt mig på det när jag var yngre. Försöken var horribla och lades snabbt ner.

Åskväders debutfullängdare innehåller 10 spår. Även om låtarna till stor del håller sig inom samma musikaliska ramar så finns det spår som innehåller varierande influenser. I ett avsnitt av Döda Katten-podcast med gitarristen Martin diskuteras det tidigt i avsnittet om bandets breda influenskatalog – allt ifrån mörk metal till Sven Ingvars. Även om det inte är fullt så dramatiskt som att låtarna på det här albumet innehåller allt mellan mörk metal till Sven Ingvars så bekräftar Martin att det nya albumet är varierat och innehåller allt från krut, funk till lugnare spår. Det är någonting som lyssnaren kommer att märka ganska tidigt i genomlyssningen. Man känner bland annat av influenser från punken, action rock och låten Give In är härligt bluessvängig. Defeat har skönt slingriga melodislingor på sången och jag fastnar lite extra för spåret Elysium, en eftersläntrare som är albumets åttonde spår. Ändå lyckas bandet behålla sin kärna och inledande spåret Thunderstorm ger en bra fingervisning på hur den kärnan låter. Kärnan består av catchiga riff och refränger, rak och enkel triorock och man har en unik sångare i Jon. Rösten låter inte som den typiskt riviga, skrikiga sorten som brukar dyka upp rätt flitigt inom genren utan känns speciellt för just Åskväder. Själv har jag lite svårt för den biten. Det låter för mjukt och snällt i det tuffare musiklandskapet. En smaksak, givetvis, men likväl någonting jag kommer på mig själv med att inte ta till mig helt. Lyssnare som vill ha lite nytt inom genren kan jag tänka mig kommer matcha alldeles utmärkt med det här albumet.

Betygsättningen på Åskväder är inte självklar. Att det är en starkt godkänd platta är självklart. Huruvida jag kommer att lyssna mer är osäkert. Det finns vassa konkurrenter på den svenska undergroundscenen och Åskväder känns inte tillräckligt nyskapande för att sticka ut från mängden. Ännu. Jag hoppas att vi kommer att få se och höra mer av Åskväder som ger mig skäl till att ångra betygsättningen. Just Åskväders Åskväder tycker jag är starkt godkänd rock n roll och betyget landar på 2/5.

Band: Åskväder.
Titel: Åskväder.
Genre: Rock.
Skivbolag: The Sign Records.
Releasedatum: 2020-03-13.
Bästa spår: Elysium.
Betyg: 2/5.

RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE
Rocknytt

Tipsa oss om nyheterROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER