ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Ozzy Osbourne – Ordinary Man

295 Shares

Älskad, hatad, legend, ikon, pionjär, galning. Epiteten är många och skiljer sig åt beroende på vem man frågar. De flesta skulle nog dock inte hålla med om att The prince of darkness är någon ordinary man. Så har han emellertid valt att kalla sin nya skiva, den första på nära tio år.

”Ordinary Man” är inspelad i Los Angeles med Andrew Watt (Post Malone) på gitarr och produktion. En dröm som gick i uppfyllelse enligt Watt som ”fick vara Randy jävla Rhoads år 2019!”. Watt vittnar om att all musik skrevs från scratch på ynka fyra dagar och enligt Ozzy genomfördes inspelningarna på endast fyra veckor! Övriga musiker utgörs av storheterna Duff McKagan (Guns N’ Roses) på bas och Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) på trummor. Albumet gästas också av Elton John, Post Malone, Scott Travis, Slash och Tom Morello (Rage Against The Machine, Audioslave).


Singelsläppen ”Under The Graveyard” och ”Straight To Hell” (med Slash från Guns N’ Roses) är vi numera väl bekanta med. I mina öron två mycket stabila spår med allt vi älskar med Ozzy. Det är mycket Sabbath-vibbar i riff, stämning och melodier. Att det är Slash som spelar i den sistnämnda är dock svårt att höra.

Titelspåret ”Ordinary Man” (även det släppt som singel) är en duett tillsammans med gode vännen Elton John. Ett finstämt stycke med mycket ELO-feeling i stråkar och körer. Eltons patenterade pianospel hörs tydligt och trots att det är en standardballad med mycket sjuttiotalsdoft är hantverket klanderfritt. Det låter sobert och tidlöst och passerar därmed godkänt.

Bland de bättre spåren finns också ”All My Life”, en semiballad i mediumtempo med popiga melodier, ”Goodbye” som på klassiskt manér växlar mellan doomigt tung-gung och skönt mangelös samt mardrömslika ”Today Is The End”. ”Eat Me” och ”Scary Little Green Men” är något svagare men bör kunna tilltala Ozzyfrälsta då här finns rikligt med klassiska Ozzy och Sabbath tongångar.

På minussidan hittar vi stökigt punkiga bagatellen ”It’s A Raid”. I detta larmiga nummer ljuder polissirener och Ozzy får sånghjälp av Post Malone. ”Holy For Tonight” är plattans andra renodlade ballad. Den känns dock rakt igenom oengagerad, såsig och själlös. Avslutande ”Take What You Want” får i det närmaste betraktas som en R&B låt där Post Malone och Travis Scott gästar. Kanske ett smart drag att fånga ungdomar, men frågan är väl främst hur många Ozzy fans som uppskattar det här? De moderna beats och elektroniska tongångar vi bjuds på känns mest malplacerade och onödiga. Låten finns dessutom redan med på Malones senaste album ”Hollywood’s Bleeding”.

Med tanke på Ozzys vacklande hälsa verkar det tyvärr som att trenden med framflyttade och/eller inställda spelningar fortsätter under hans ”No More Tours 2”. En liten tröst är i alla fall att Ozzy fortfarande låter pigg och vital på platta och om det visar sig att ”Ordinary Man” blir hans svanesång är det trots några skavanker ett godkänt avslut.


Band: Ozzy Osbourne
Titel: Ordinary Man
Genre: Heavy Metal
Skivbolag: Sony Music/Epic Records
Releasedatum: 2020-02-21
Bästa spår: Straight To Hell, Goodbye, All My Life, Under The Graveyard, Today Is The End, Ordinary Man
Betyg: 3/5

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link