ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

The Wandering Midget – From The Meadows Of Opium Dreams (8.0)

wandering-midget-cd-2012

Band: The Wandering Midget
Titel: From The Meadows Of Opium Dreams
Genre: Doom Metal
Skivbolag: Eyes Like Snow
Producent: Samuel Wormius
Releasedatum: 2012-11-30
Betyg: 8/10

Finland må vara ett av världens sämsta musikländer och med kulturgärningen att ha släppt fram band som Stratovarius och Sonata Arctica på sitt samvete bör man egentligen ställas inför någon typ av musikdomstol för brott mot mänskligheten, men när det gäller just doom metal så har man faktiskt lyckats få fram ett par fantastiska band som till exempel Reverend Bizarre och Lord Vicar. Ännu ett band som förtjänar att nämnas i samma andetag som de två tidigare nämnda doombanden är ett band från Lappeenranta i Finland. Jag talar om The Wandering Midget. Detta band med detta ytterst fantastiska bandnamn gjorde sitt intåg i mitt liv tack vare min käre vän Mikael “Aron” Aronsson (My Own Grave, Bloodline etc). Han tipsade mig om dessa herrar för ett par år sedan och det är ett tips jag har tackat honom för ett flertal gånger. Det är riktigt episk och old school doom och jag är tämligen säker på att samtliga ni som känner att ni uppskattar denna genre skulle digga The Wandering Midget om ni bara gav dem en chans. Tyvärr är detta ett sorgligt förbisett band, men förhoppningsvis så kan det ändras i framtiden om vi alla hjälps åt med att sprida dessa herrars musik över hela den hårdrockande världen.


From The Meadows Of Opium Dreams är en riktigt helgjuten historia som är tämligen episk och extremt knarkig på sina ställen, vilket är helt i sin ordning när en platta heter just From The Meadows Of Opium Dreams. Sug i er lite opium så blir den här plattan garanterat ännu bättre. Det jag kan tycka är lite tråkigt är att The Wandering Midget har en utveckling där man gör längre och längre låtar samt får ett flummigare och flummigare sound. På den första given I Am The Gate från 2007 bjöds vi på sju låtar som klockade in på 54 minuter, däribland brottarhits som Urk The Conquerer och Wolfslayer. Det andra släppet, The Serpent Coven från 2008, var lika lång men innehöll enbart sex låtar. Här hade också de kortare och mer hittiga låtarna utgått till fördel för ett gäng tiominuterslåtar. När nu den länge efterlängtade uppföljaren From The Meadows Of Opium Dreams släpps bjuds vi på enbart fyra låtar, där tre av dem är 12, 17 respektive 20 minuter långa. Jag hade önskat att låtarna var en smula kortare och rakare ibland, men det som är positivt är att vi för första gången sedan 2007 bjuds på en låt som är i längd (eller ska man säga i korthet) och kvalitet med tidigare nämnda Urk The Conquerer och Wolfslayer, nämligen den inledande Prince Of Fire som klockar in på fem minuter och som dessutom är en av de allra bästa låtarna som släpptes under hela år 2012.

Som ni märker finns det alltså både positiva och negativa saker med From The Meadows Of Opium Dreams, men på det stora hela är det här en väldigt bra platta som borde tilltala både dig som gillar lite mer rak doom och även dig som gillar när musikerna har pundat till det fullständigt. Gillar man doom i allmänhet och finska storheter som Reverend Bizarre och Lord Vicar i synnerhet så gillar man garanterat The Wandering Midget också. Kolla upp den här plattan och de här herrarna om ni inte redan har koll på dem, det här är nämligen ett band som förtjänar så extremt mycket mer uppmärksamhet och uppskattning än vad man fått hittills i sin karriär.

En av 2012s bästa doomplattor.

Bästa låt: Prince Of Fire

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter