ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Warden Tree – Warden Tree

Warden Tree är ett nytt band som precis har dykt upp på musikplattformarna. Det finns ännu inte mycket information tillhanda, bandet verkar hålla en låg profil. Sedan 1 september ligger i alla fall deras självbetitlade debutalbum ute, innehållande en ljudström som borde tilltala progrocklyssnare och de som lyssnar på nostalgiskt psykedeliskt. Bandet presenterar sin musik som progressiv rock och med inslag av orgel och en vokalist vars tongångar för tankarna till Jim Morrisson så finns det likväl influenser från 70-talsrocken. Och The Doors.

Liknelsen med The Doors tycker jag är både spännande och hämmande. Stundtals låter musiken som en pastisch av det tidigare nämnda kultbandet. Det skapar en viss förvirring. Är det en medveten hyllning? Är det bandets sound eller en stark influens i jakten på sitt sound?


Men nog om det. Det progressiva är mycket uppfriskande i de nostalgiska tonerna och man anar en skaparglädje och ett musikaliskt undersökande. Vilka gränser kan man tänja på, och vad händer när man gör det? Det är enligt mig en nyttig värdering att ha som upcoming-band. De åtta låtarna som Warden Tree består av är av varierande längd, allt mellan 0.24 och 8.45 minuter. De kortare spåren – Interlude 1, Interlude 2 och Interlude 3 – låter dock snarlika varandra. Det låter också mer som om det i dessa inslag håller på att stämmas instrument istället för att göra ett mellanspel (om man ser till att Interlude betyder just mellanspel).

Albumet inleder med spåret Share Your Feet. Låten är rakt på sak, med orgelspel som håller jämn takt med den inledande marschtakten och en rå gitarr som ylar sig igenom låten. Det är ett starkt spår i sig själv som sticker ut från de andra som liksom flyter ihop med varandra. Därefter följer albumets första interlude som mynnar ut i Grey Hare. Av mellanspelet hör man inte så mycket. Det går att urskilja lite basplockande och innan man hinner reflektera så är man vidare. Det hade varit spännande om det hade fått blomma ut. Efter Grey Hare kommer en interlude till följt av spåret Glade. Glade och The Red Stream separeras av en slutgiltig interlude varefter The Red Stream ebbar ut i Outro. Det är en charmig albumuppbyggnad som påminner om uppbyggnaden för en jazzlåt. Frågan är, räcker det för att bygga ett starkt debutalbum?

Jag är inte helt övertygad. En imponerande kuriosa är att albumet till största del är inspelat live i en enda tagning inuti en kyrka, varpå pålägg i form av orgelinslag och sång är lagda efteråt. Det här är dock ingenting som skyltas med. För att vara till stor del live är ljudkvalitén fin, men om man lyssnar i tron om att det är studioinspelat kan upplevelsen av ljudkvalitén vara en annan.

Hur kompetent albumet än känns, för det är tighta och skickliga musiker bakom instrument och mick, så grabbar det inte tag i mig. The Doors-vibbarna är som tidigare nämnt både charmigt och någonting som kan ligga bandet om bakfoten om lyssnare klumpar ihop dem med ”bandet som låter som The Doors”. Albumomslaget är riktigt tjusigt och känns som en hyllning till den höst den föddes till. Gitarrdisten och resonansen bidrar till melankolisk höstkänsla – för progrockaren är det här verkligen ”årstidens mode”.

Jag ger Warden Tree starka 2/5 i betyg och uppskattar erfarenheten av att lyssna på ett nytt sätt.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link