ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sonata Arctica – Talviyö

Vi har nog alla ”den-där-första-låten” vi hörde med något band och som gick rakt in i hjärtat på en gång. När det gäller Sonata Arctica var det låten ”The Wolves Die Young” från albumet ”Pariah’s Child” (2014). Det är snabbt tempo, bra melodi och låten byggs upp succesivt med gitarrsolo och refräng som avslutas med tonartshöjning. Senaste albumet ”The Ninth Hour” (2016) innehöll låtar som ”Closer to an Animal”, ”Life”, ”Fairytale” och en imponerande bra cover på Bryan Adams låt ”Run to You”.

Nu är det finska powermetalbandet Sonata Arctica tillbaka med albumet ”Talviyö” (finska för vinternatt). Vintertema är den röda tråden igenom hela albumet och plattan lever därför upp till albumets titel av flera anledningar. Det sjungs om snö och norrsken redan i öppningslåten ”Message From the Sun”, andra låten ”Whirlwind” öppnar upp och slutar med ett susljud vilket gör att man ganska snabbt får känslan av att man helt plötsligt befinner sig i de finska kalla skogarna eller varför inte låttiteln ”Cold” som får tala för sig självt. Det är till och med så att man får julkänslor bitvis här och där i de olika låtarna.


Skivan i helhet bjuder på det klassiska Sonata Arctica-soundet, med andra ord, det är tempo, keyboardstämmor som ofta läggs på inför sista refrängen och det förekommer också gitarr-, bas- och keyboardsolon. Vi får höra Tony sjunga sitt breda register, inte minst i plattans lugnaste låt ”The Last of the Lambs” där Tonys djupa toner påminner om finska HIM:s sångare Ville Valo. Denna gång har bandet inte spelat in någon cover, men däremot en instrumental låt, ”Ismo’s Got Good Reactors”, som är överraskande bra utan sång, även om sångaren Tony har en fenomenal röst som man inte får nog av.

Trots att det inte fanns någon låt på ”Talviyö” som gick rakt in i hjärtat likt deras hit ”The Wolves Die Young”, (eller hitsen ”Fullmoon” och ”Don’t Say a Word”), växte flera av låtarna, bland annat ”Who Failed the Most” och ”A Little Less Understanding”, vartefter de spelades med hög volym i hörlurarna.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link