ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Plector – Punishment Day (7.0)

punishmentday lo_imgver_full-667

Band: Plector
Titel: Punishment Day
Genre: Thrash metal/Death metal
Skivbolag: Discouraged Records
Producent: Plector & Ronnie Björnström
Releasedatum: 2012-10-31
Betyg: 7/10

Häromveckan pratade jag och en bekant om ARCH ENEMY. Han blev väldigt överraskad när jag berättade att bandet, trots sin långa karriär och succé utomlands, inte förrän tills nyligen börjat kunna leva på sin musik efter att sångerskan Angela Gossow tog över som revisor. Tron att de flesta rock- och metalband formligen badar i pengar verkar hänga kvar, men på senare tid verkar även fokusen på guldskivor som succébevis flyttats till Youtube-klipp, Facebook-fans och Spotify-lyssningar; har du höga siffror på dessa tre punkter så är du en rockstjärna i fansens ögon. Har du dessutom Tyskland- och USA-datum inbokade på turnéen, så är du i klass med THE ROLLING STONES och METALLICA fastän de utländska spelningara är på krogar och syltor som inte är större än ett vanligt Harry’s-hak.


Umeå-bandet PLECTOR har över 200 000 visningar på Youtube för två musikvideos och turnévloggar och genomfört två hypade USA-turnéer. Dessutom fick de en demoversion av låten “Get drunk or die trying” spelad i TV4 med lovord från gamle Idol-domaren Daniel Breitholtz! Jisses! Det måste ju generera deg, brudar, droger och världsturnéer! Men “Punishment Day”, uppföljaren till den rosade debuten “Dark & Spiteful”, är ändå deras svanesång. Men hallå, är inte ni stjärnor? Varför ska ni lägga ner? “Brist på framåtskridande och finansiell utmattning som kommer från att vara ett underground-band” lyder formuleringen i pressmeddelandet för skivan. Just precis, Youtube-klipp till trots så är trion fortfarande ett underground-band som spelat sin musik för kärleken till den utan att få så mycket belöning för det. Men nu har de beslutat att säga tack och bock. Och man lägger av om än inte “on a high note”, så i alla fall på ett sätt som ger dem förtjänta av betyget “bra jobbat, det var kul så länge det varade.

Ljudbilden är fetare och mer kompakt jämfört med debuten. Det är mer köttigt dödsös än skramlig thrash-mangel. “Overthrown” och “To be punished” är så långt från komiskt betitlade “Alcoholic refuge” man kan komma. Trion får till ett skönt sväng i “Insularity”, men när de stampar plattan i mattan på “Postal” så låter det framstressat och trummisen tabbar mer än lovligt med sina fills i “No reward”. Man tycker att bandets kreativa ådra skulle fått sig en extra vitamininjektion av karriärens kräftgång och fått dem att sparka arsle skivan igenom, men det verkar istället ha lagt sig som ett dystert mörker över dem vilket förtar lekfullheten som debuten bjöd på.

“Punishment day” är således inget magplask, men gör mig ändå ledsen över att inte får uppleva hur PLECTOR eventuellt hade utvecklats i framtiden.

Bästa spår: Overthrown

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Share via
Copy link