ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Mob Rules – Cannibal Nation (7.5)

mob-rules-cannibal-nation-cd-2012

Band: Mob Rules
Titel: Cannibal Nation
Genre: Melodic PowerMetal
Skivbolag: AFM Records
Producent: Mob Rules
Releasedatum: 2012-10-19
Betyg: 7.5/10

I 18 år har detta band harvat tillsammans, till en början i den klassiska powermetal fåran men efter åren som gått har bandet blandat in mer progressivt och mer metal, vilket har lett till en ständig utveckling i rätt riktning, där varje platta har bjudit på något mer och har varit aningen bättre än sin föregångare.


I dagarna släpps bandets sjunde album som bjuder på 9 låtar under ca 48 minuter och under dessa minuter får vi en mycket välbehaglig resa där vi bjuds på delar från många genrer med mycket kompetent musicerande, bra produktion och mängder av underbara melodier.

Denna skiva gav en aningen blekt intryck vid första snurren i spelaren men har växt och det ganska mycket vilket jag anser är ganska ovanligt, särskilt i denna genre. Skivan är inspelad i bandets egna nybyggda studio, i vilken de även skrivit materialet.
Att lyssna på plattan skapar en må bra känsla, helst vill man bara sjunka ner i soffan dra över sig en filt och bara ta en mystimma och låta melodierna ljuda fritt i rummet för detta framkallar ingen stress utan mer välbehag.
Det märks att de haft tid på sig med detta album, känns inte på något sätt som ett framskyndat hafsverk utan snarare som en karamell som det kunnat suga på länge.

I inledande “Close My Eyes” känner man igen sig direkt från soundet de skapade med “Radical Peace”, med en del progressiva element, fantastisk refräng och låten är en utsökt start på detta album. Låt nummer två “Lost” drar ner tempot lite och är mer åt ren och tung Heavy Metal  med en vacker gitarr slinga i refrängen, men den slingan påminner mig om ett annat band och den känslan förstärks när jag lyssnat igenom flertalet låtar.

Bandet jag tänker på är Iron Maiden, nu ska inte detta förstoras men under ett flertal stycken på plattan så påminns jag ganska tydligt om deras typiska låtskrivande som gör dem så unika, men detta ser jag inte som något negativt utan blir snarare som en extra nyans till musiken och inte ett billigt plagiat.
“Tele Box Fool” är som tredje låt bland det närmaste vi kommer Powermetal på detta album, runt 4 minuter och med enklare uppbyggnad men inte mindre tillfredsställande för det. “Ice And Fire” (som är inspirerad av bortförandet av den Colobianske politikern Ìngrid Betancourt) är bandets första singel från skivan och är en episk och gripande låt på en längd närmare 7 minuter.

De flesta låtarna är runt 5 minuter och uppåt och det finns stunder som kunde ha ratats i de längre låtarna, dessutom skulle det funnits en tionde låt men det vi får ta del av är mycket bra och frågan man kan ställa sig är toppar denna “Radical Peace” albumet?
Det tycker jag och känslan är att denna kommer snurra i spelaren under en längre period, det är ett genomarbetat album med fokus på melodier och stämningar.

En extra stor eloge ska keybordisten Jan Christian Halfbrodt ha då han kompletterar många låtar på ett fantastiskt sätt. Dessutom gör Michael “Miro” Rodenberg (Avantasia) de orkestrala arrangemangen på “Ice And Fire” på ett imponerande sätt.
Klaus Dirks röst kanske är bättre än någonsin och passar perfekt i detta rutinerade tyska maskineriet.
Mob Rules kommer förmodligen aldrig slå igenom stort men det har mindre betydelse bara man får fortsätta ta del av deras musik, uppmärksamheten runt detta band borde vara större med tanke på deras ständigt kvalitativa släpp.

Det är en stark 7.5 som jag delar ut och räknar och hoppas på att kurvan uppåt fortsätter till nästa giv.

Bästa låt: Soldiers Of Fortune
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link