ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Richie Sambora – Aftermath of the Lowdown (5.0)

richie-sambora-aftermath-of-the-lowdown-cd

Band: Richie Sambora
Titel: Aftermath of the Lowdown
Genre: Rock
Skivbolag: Dangerbird
Producent: Luke Ebbin & Richie Sambora
Releasedatum: 2012-09-18
Betyg: 5/10

“This is the truth, the lowdown. After you speak that truth, there’s always an aftermath.” När Richie för första gången sedan 1998 släpper ett nytt soloalbum sker det med besked, ärligt är bara förnamnet och allt skit som hänt honom under de senaste åren avhandlas och mycket skit har det blivit för den gode Richie. Men som Richie sjunger i skivans absolut starkaste spår ‘Seven Years Gone’, “you wake up, move on” och det är precis vad han gör med det här albumet.


Richies två tidigare soloskivor ‘Stranger in This Town’ (1991) och ‘Undiscovered Soul’ (1998) var båda mer raka rock- och bluesorienterade album medan det vi bjuds på här är en enda röra av Richies alla olika influenser. ‘Burn That Candle Down’ osar av Led Zeppelin och Jimi Hendrix medan genomusla ‘Sugar Daddy’ bär starka drag av fjolårsfavoriterna på Rocknytt, The Black Keys. Ibland blir de lite väl genomskinligt vad han sysslar med då ‘Nowadays’ inte är något annat än en ren pastisch på Foo Fighters och Beatleshyllningarna i avslutande ‘World’ hade jag gott kunnat vara utan. Men däremellan finns det gott om Richie att ta del av då de resterande låtarna påminner om det mer vuxna, vemodiga och sörjande Bon Jovi som börjat visa sig mer och mer under de senaste decenniet. Det är inte utan att jag undrar över hur mycket av det här materialet på skivan som är överblivet eller icke godkänt av Jon?
Ingen skada skedd då den varma produktionen och Richies mörka, och bitvis mer passionerade, röst passar betydligt bättre till ‘Every Road Leads Home to You’, ‘Learning How to Fly With a Broken Wing’ och ‘You Can Only Get So High’ än vad Jons mer nasala stämma skulle ha gjort. Dock känns det som ett slöseri med bra material då de fyra favoriterna från skivan förmodligen aldrig kommer att leta sig in i låtlistan på en Bon Jovi konsert utan istället sakta sjunka mot djupet av glömska.

Trots det låga betyget vet jag att det här är en skiva jag kommer återkomma till under höstpromenaderna, kyliga som soliga.

När Richie varit såpass ärlig vill jag också passa på att vara det. Under inlyssnandet av skivan och skrivandet på recensionen gick min morfar bort. Just urstarka ‘Seven Years Gone’ med sin lågmälda lyrik men ändå positiva känsla kommer nu tyvärr alltid förknippas med det hemska som hänt. ‘Seven Years Gone’ blev en livboj att hålla fast vid och texten fick en helt ny betydelse. En snabb koll på Ipoden visar att den låten har nästan 30 lyssningar mer än resten av skivan och jag antar att jag är skyldig Richie ett tack även om han aldrig kommer att förstå varför.

Bästa låt: Seven Years Gone
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter