ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Beyond Creation – Algorythm

När ett av dina favoritband släpper ett nytt album då vet du att hajpen är stor. Det är ju dock ett dubbeleggat svärd för när du har satt så höga förväntningar på ett album, och det inte lever upp till dessa, då är det lätt att du verkligen sågar albumet. Som jag senast gjorde med Vreid som ett exempel. Jag kan redan nu lugna er med att konstatera att Algorythm lever upp till förväntningarna.

Det hela börjar med ett episkt intro som hade kunnat höra hemma i en sci-fi fulle typ Blade Runner eller Ghost in the Shell (som Simon tagit en del inspiration ifrån när han skrev albumet) som senare går vidare till Entre suffrage et mirage. En bra öppning som avslutas med ett grymt solo, so far so good som man säger men det saknades det där lilla extra som jag vill ha från Beyond Creation. Surface’s Echoes intro känns lite malplacerad men efter ungefär en minut så kickar det igång och jag känner verkligen igen mig med det numera klassiska Beyond Creation soundet. Jag har alltid tyckt att Beyond Creation får ut som mest av en låt när den är runt sex-sju minuter lång för då får de möjligheten att fullt utnyttja sina tempo-växlingar och berättande genom musiken, låta låten utvecklas som det är meningen. Det är detta som är bandets styrka för mig, hur en låt kan kännas komplett och ha alla dessa olika element i sig som vissa band behöver ett helt album för att visa upp. De visar en hel del av detta med just Surface’s Echoes, även om det fortfarande inte riktigt är så hög klass som jag vill ha från Beyond Creation då de kan ännu bättre. Sen kommer Ethereal Kingdom och nu får man höra vad de är kapabla till med ett intro som sätter tonen direkt för att leda vidare till ett vackert solo och hela låten känns komplett. Den övergår även snyggt till titelspåret Algorythm som tillsammans med The Inversion är mina absoluta favoriter på albumet. Dessa visar precis vad Beyond Creation handlar om. Man kanske kan vara lite negativ och säga att Algorythm saknar en riktig super hit som Earthborn Revolution eller Coexistence. Detta stämmer till viss del men jag tror att efterhand kommer man ranka Algorythm och The Inversion som några av bandets bästa låtar. Albumet och låtarna växer med varje lyssning.


Algorythm är i sin helhet en mer progressiv upplevelse än deras tidigare album, vilket kan vara både bra och dåligt beroende på vad du är ute efter. Det är en del delar på plattan som kan kännas lite slöa på grund av detta men samtidigt är det inget som stör mig. Det är definitivt lite annorlunda men med kärnan av Beyond Creation sounder såklart. De har inte gjort en helomvändning här direkt mest bara att ni får vara beredda på att det är lite skillnad mot The Aura och Earthborn Evolution. Allt som allt så kommer Algorythm inte vara mitt första val när jag ser tillbaka på Beyond Creations diskografi men detta är ännu ett suveränt album från ett band som satte ribban högt redan från debuten. Deras skicklighet som musiker visas igenom hela albumet där både låtskrivande och de instrumentala bitarna sticker ut som vanligt. Det kanske inte är perfekt (jag tycker Earthborn Evolution är ett perfekt album) men det är ett av de bästa albumen för året som alla prog/tech death fans måste ha.

Annons:
BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking start_date=2023-03-01 end_date=2023-03-31 category="14" size=small rows=99]
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
[yasr_ov_ranking rows=99 size=small start_date=2023-02-01 end_date=2023-02-28 category="14, 17, 7528, 6895"]
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT