ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sturm Und Drang – Graduation Day (8.5)

sturm-und-drang-graduation-day-cd-2012

Band: Sturm Und Drang
Titel: Graduation Day
Genre: Hårdrock
Producent: 
Skivbolag: Warner Finland
Releasedatum: 2012-09-21
Betyg: 8.5/10

2007 debuterade detta band med albumet “Learning To Rock” då endast 15 år gamla. Redan på uppföljaren 2008 “Rock´n Roll Children så visade grabbarna att de “lärt sig rocka” och de var omåttligt populära, speciellt i hemlandet Finland. Sedan dess har det varit tyst, i närmare 4 år så har informationen om detta band varit knapphändig, tills tidigare i år då de släppte en singel från det kommande albumet som hette “Molly The Murderer”, den togs emot väl i Finland, i Sverige fick den dock inte lika mycket uppmärksamhet.


Marknadsföringen för detta album har varit näst obefintlig i vårat land, snubblade över denna av en ren tillfällighet för drygt en vecka sedan och sen dess har det inte bytts skiva i spelaren en ända gång, för så bra är denna skiva. Vi har fått vänta i 4 år, de har bytt gitarrist och bassist, avbrutit samarbetet med en producent men nu är skivan här och det har absolut varit värt väntan.

Skivan innehåller 10 spår och startar med “Your Love Is For Sale” som har ett gung i riffet från första sekund men som fylls på och byggs upp med fler instrument som tillslut får låten att brisera i ett enormt driv, vilket gör att “feelgood” känslan slår i topp redan från första låten. Låt nummer 2 är den absolut bästa låten på albumet. “Dark Little Angel Of Mine” börjar som en aukustisk ballad för att sedan bli en uptempo låt av högsta rang, konstigt nog så kopplar jag denna låt till Chesney Hawks låt “One And Only” från 80-talet av någon anledning, men det är ingen negativ känsla, underbara melodier i både vers och refräng, fantastisk.

Att bandet lagt ner mycket tid på detta album är odiskutabelt, produktionen är kristallklar men samtidigt bred, de har använt sig av en del effekter som kryddar tillställningen ytterligare.

Trots att åldern knappt överstiger 20 år så hanterar de sin musikaliska färdigheter på ett vuxet sätt och levererar musik av mycket hög klass.
Det finns inte en utfyllandslåt på skivan, vi får höra låtar som delvis drar åt de lite mjukare hållet men även en powermetal dänga i “Hammer To Fall”. Många låtar ger allsångskänsla och ska nog upplevas live men det är lätt att komma på sig sjunga med rent spontant. Med deras absolut starkaste låtar hittills, 10 potentiella singelsläpp så borde de få sitt stora genombrott nu.
Den enda låten som kan kännas något pubertal är näst sista spåret “Party Like A Rockstar”, inte en dålig låt men texten drar ned låten en aning.

46 minuter musik av Finlands just nu utan tvekan bästa hårdrocksband är vad som erbjuds här. Det är polerat och snyggt så ni som vill ha lite råare hårdrock får leta någon annanstans men till er som inte hört detta band kan jag inte göra annat än att rekommendera.
Skivan avslutas med ett nästan 6 minuter spår “Light Years Apart” som rundar av detta album på ett magnifikt bra sätt som summerar hur bra detta band är just nu.

Det här vill jag se live sommaren 2013, skickar därmed en passning till alla festivalarrangörer!

Bästa låt: Dark Little Angel Of Mine
 

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FÖRRA MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter