ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Digital Summer – Breaking Point (9.0)

digital-summer-breaking-point-cd

Band: Digital Summer
Titel: Breaking Point
Genre: Hård Rock
Producent: Mike Watts, Steve Haigler
Skivbolag: Independent
Releasedatum: 2012-08-07
Betyg: 9/10

Vad har vi här då? kanske många frågar sig och det med all rätt och därför känner jag att det är min skyldighet som skribent för Sveriges ledande och fräschaste nyhetsflöde att informera våra läsare om ny och bra musik.
Ny och ny? Detta är en ny platta men den tredje full längdaren av bandet, tidigare alster är Cause And Effect (2007), Counting The Hours (2010), de har dessutom släppt en Ep.


Bandet bildades 2006 i Phoenix, Arizona och består av: Kyle Winterstein – Sång, Ian Winterstein – Gitarr, Anthony Hernandez – Bas, Jon Stephenson – Gitarr, Ben Anderson – Trummor.
Breaking Point albumet finasierades med en kickstarter kampanj, ett koncept som grundar sig på att fansen “investerar” i nya albumet, alternativt bara donerar pengar till ett band de tycker om, man sätter ett finansiellt mål, klarar man det eller går över så får man pengarna men om inte så går pengarna tillbaka till alla så kallade “backers”. I promotion videon fick de draghjälp av medlemmar från Adelitas Way, Drowning Pool och Sevendust.
Målet var 25.000$ men till slut blev det mer än dubblat så alltså över 50.000$. Dessa pengar lades på inspelningen och kommande promotion kampanjer över hela USA. Detta album släpps alltså i egen regi. Tilläggas bör att ingen av medlemmarna lever på musiken utan alla har fortfarande vanliga jobb som tex brandman och lärare.

I Europa är vi kanske inte lika bekanta med detta band, men det är det jag tänkte råda bot på nu med denna recension.
Plattan innehåller 10 spår som alla håller som enskilda singelsläpp. På “Counting The Hours” släppte man nästan de dubbla antalet låtar på en version men här har man bestämt sig för att enbart behålla guldkornen och därav den höga kvaliten på detta albumet.

Skivan startar i högsta tempo i “Forget You” som dessutom är bandets första singel från albumet, denna låt gästas av Clint Lowery från Sevendust. Detta är nog den hårdaste låten Digital Summer gjort och det utan att tappa det melodiska, låten består av underbara riff och ett härligt driv, texten är en käftsmäll och Kyles röst (som för övrigt lätt kan mäta sig med stora akter som Nickelback) är det som får allt att smälta samman till den bästa starten på en platta på länge.

Nästa är titelspåret, då drar vi ner tempot lite men inte på kvaliten och melodierna, detta är kanske det bästa spåret skivan med en helt enorm refräng och så här fortsätter det igenom hela skivan i varierande tempon.
Tempot skiljer sig från midtempo, rock rökare till smäktande ballader med så mycket inlevelse att det känns i hela kroppen.
Texterna passar musiken perfekt, mest handlar det om att inte låta sig trampas på och ska du fånga mig så tar du mig aldrig levande med andra ord lite klyschiga “pepp” texter enligt amerikansk standard mall, men det gör inte så mycket när det passar så bra till låtarna och med Kyles övertygande sång så är det inget att diskutera, ingen tar honom levande.

10 radio hits i rad brukar inte tillhöra vanligheterna, låtarna är direkta och beroende framkallande men trots att albumet snurrats x-antal gånger så kan jag inte tröttna på det, snarare har det växt och tillhör en av sommarens mest spelade album, dessutom är det fyllt av massor av detaljer som man upptäcker under lyssningens gång.
Det här albumet bjuder inte på något banbrytande sound eller något som kan kallas “eget”, det är traditionell amerikansk radio rock men av absolut högsta kvalitet  så detta skall och måste uppmärksammas. Melodierna, produktionen, utövandet och låtstrukturerna är av världsklass och jag är mycket förvånad att detta band inte är uppe och fightas i samma liga som Nickelback, Hinder etc.

Ett mycket underskattat band som jag verkligen önskar all framgång och jag rekommenderar alla att upptäcka detta band.
Varför detta album inte får full pott beror på att jag inte vet om de låtar som ratades inför detta album håller samma klass som dessa 11, för gjorde dem det så har jag ju gått miste om några 4 minuters mästerverk.

Detta band hade varit ett perfekt förband till Nickelback i höst vid Globen besöket men vem vet hur det ser ut om ett år eller två.
En sak är säker, skivbolagen kommer slåss för att få en signatur med deras namn på.

Bästa Låt: Breaking Point.

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter