ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Fatal Force – Unholy Rites (6.0)

fatal-force-II-cd

Band: Fatal Force
Titel: Unholy Rites
Genre: Power Metal
Skivbolag: Metal Heaven
Producent: Torben Enevoldsen
Releasedatum: 2012-07-20
Betyg: 6/10

Torben Enevoldsen, en gitarrist få hört talas om. På hans CV hittar vi en tidigare skiva med Fatal Force (med Mats Levén på sång), en skiva med Decoy, en handfull soloplattor med gitarrgnissel samt tre skivor med Section A. Jag utmanar dig att nämna en titel bland någon av dessa nio skivor, jag tror inte du kommer att lyckas.


Till sin hjälp på Fatal Force uppföljare till den sex år gamla debuten har han nu kallat in Michael Vescera, en man vars CV ser betydligt intressantare ut med namn såsom Loudness, Obsession, Yngwie Malmsteen och Roland Grapow för att nämna några. Kul att se att han har rösten i behåll även fast de allra högsta falsettskriken saknas, men så har ju karln nu också passerat femtioårsstrecket så man ska inte begära alltför mycket?

Tillsammans har dessa båda nu, eller ja i sanningens namn är allt musikaliskt skött av Torben tillsammans med Dennis Hansen på trummor medan Michael bara bidragit med sången. Kanske hade det varit en god idé om Torben låtit någon mera varit med och pilla på materialet för det vi har nu är en tvättäkta kopia på amerikanska Driver ända ut i fingerspetsarna, inte minst då Michael och Rob Rock sjunger förtvivlande lika. Som lök på laxen släpps också skivorna på samma bolag och någon där borde väl kunnat ha höjt ett varningens finger och sagt “app, app Torben, det finns bara plats för ett Driver i vårat stall”, men icke. Så det vi har framför oss här är nu två ganska identiskt lika band, sånär som på att det ena kan betitlas “us power” medan det andra bara får gå under “power metal”. Gissa vilka som kommer sälja mest…

Annons:

I det stora hela är det som sagt var ganska dött lopp mellan de båda och min recension på Drivers ‘Countdown’ skulle med ett par låttitelbyten göra sig lika bra här, så lika är det båda skivorna. Måhända att Michael har lite mindre riv i rösten än vad Rob har, men så har ju Michael inte heller gjort speciellt mycket väsen av sig sedan han hoppade med i Safe Haven 2004, såvida man inte ansträngt sig för att ha koll på mannens karriär.

Som gitarrist lämnar inte Torben något åt slumpen, han har en skön spelstil och bettet finns där, detsamma gäller även som låtskrivare. Det är finfin power metal vi bjuds på och ingen av låtarna är dålig. Måhända att fantasin däremot inte är den livligaste och att känslan av “har hört den förr” hänger tungt över hela skivan och drar ner betyget med en pinne. 

Jag ser hellre fram mot en till platta med Decoy än att Torben lägger blött krut på ännu en platta med Fatal Force. Men som sagt var, det var kul att höra Vescera igen!

 

Bästa låt: House of Pain

Låtlista:

01. Run for Cover 
02. Unholy Rites 
03. Fight
04. Lessons in Evil 
05. In Silence 
06. No One Will Listen 
07. Higher Ground 
08. Listen to Reason 
09. Enter the Night 
10. House of Pain

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
FILM
LIVE

Warning: Undefined array key "pt-cv-view-type" in /home/rocknytt/public_html/wp-content/plugins/content-views-query-and-display-post-page/includes/block_view.php on line 111
Fel: Vy 01024a207i kanske inte finns
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR



Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG



Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER



Tipsa oss om nyheter



ROCKNYTT_LOGGA_2022

SÖK PÅ ROCKNYTT