ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Sectu – Gerra (8.0)

sectu-gerra-cd

Band: Sectu
Titel: Gerra
Genre: Death Metal
Skivbolag: Vicisolum
Producent: Sectu & Sverker Widgren
Releasedatum: 2012-06-01
Betyg: 8/10

 

Om jag ska vara helt ärlig från första början så finns det bara en enda anledning till att jag gett mig in i Sectus värld och den anledningen stavas Anders Ericson. Anders som till vardags återfinns i mitt absoluta favoritband Beyond Twilight är en strängbändare av allra högsta klass och snyggt gitarrlir är bara hans förnamn. I brist på nytt material från Beyond Twilight fanns det inte mycket annat att göra än att ta reda på om hans fantastiska lir även skulle krypa fram i ett annat band? Ett mycket brutalare band…


Det första som träffar mig när jag slår igång Stockholmbandet Sectus (tidigare kända som Cimmerian Dome) andra fullängdare är vilket fantastiskt ljud de lyckats ratta in! Produktionen knockar mig totalt och lämnar mig som en blöt liten fläck på golvet. Tänk om fler band inom den hårdare skolan också ansåg att ett bra ljud kan lyfta vilken skiva som helst. Men det är klart, ju ruttnare ljud desto ruttnare musiker kan det gömmas bakom, host, Immolation, host..!

Det andra som slår mig är hur löjligt bra melodier de snickrat ihop och det är på vippen att ett “melodic” slinker in framför genrerbetäckningen, men bara nästan så låt er inte luras. Det Sectu sysslar med är fortfarande brutal mangeldöds i spelskickligaste laget, inte helt olikt ett mer låtskrivarinriktat än instrumentrunkande Meshuggah kanske? 

Ett annat band som tankarna far iväg till är Gojira, i synnerhet känns inledningssmockan ‘Incinerate’ med sina tvära kast och skruvade melodier som något fransoserna också skulle kunna knåpa ihop. Ja, det är inte bara där utan även i den musikaliska tyngden som genomsyrar hela skivan.

Något annat som också genomsyrar hela skivan är favoriten Anders gitarrspel och både en och två gånger rycker jag till lite extra och ler åt de korta tonerna jag ibland känner igen från Beyond Twilight. Innan exempelvis ‘Havoc’ bryter ut i ett mangelinferno känns den som något Finn Zierler skulle kunna ha komponerat. 
Men det team han och Stefan Lundgren (sång & gitarr) utgör är synnerligen i det intressantaste laget. Glöm allt vad enkelt fegspel heter, här är det flinka fingrar som gäller mest hela tiden och i den lite lugnare, men desto mer kaotiska ‘Allured God’ får de båda verkligen bekänna färg. Detsamma gäller i de båda rensnumren ‘Nightwraiths’ och ‘Manifest’, där även trummisen CG Bäckström får bekänna färg om och om igen , inte en död sekund!

Vad som från början bara skulle vara en titt på vad Anders håller sig upptagen med visar sig i slutändan vara årets, just nu, bästa platta inom det hårdare facket. Det är kul att överraskas!

Bästa låt: The All Engorging Furnace

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

Chefredaktör och grundare av Rocknytt
RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link