ALLA NYHETER
CD
BÖCKER

Augury – Illusive Golden Age

Som jag skrev i min recension av Where Owls Know My Name av Rivers of Nihil så är ett av mina favoritband inom prog/tech-death Beyond Creation, ett band som många ser sig vara på framkanten av progressiv teknisk dödsmetall. Innan Beyond Creation ens existerade fanns Augury, ett band jag aldrig hört tills nu för att jag faktiskt inte ens visste de existerade. Augury skapades 2002, släppte sin debut Concealed 2004 (ett år innan Beyond Creation ens fanns på kartan) och kom ut med ett andra album Fragmentary Evidence 2009. Båda albumen är enligt en hel del tech-death kännare (varav jag får snällt dra mig tillbaka och erkänna jag missat detta helt) milstolpar inom genren men sen 2009 har det varit tyst från bandet, tills nu.

Plattan börjar med att spela upp titelspåret Illusive Golden Age direkt och jag drar direkt paralleller till Beyond Creation samt Obscura. Detta är en bra sak med tanke på hur bra musik de producerar och efter att ha lyssnat igenom Augurys två gamla plattor precis innan jag drog igång Illusive Golden Age förstår jag att detta är det sound Augury alltid har haft. Övergångarna mellan solon, öka och sänka takten är något Augury har varit mästare på sen år tillbaka och det märks med varje riff och solo att de känner sig som hemma här. Här finns en sak som stör mig en del med Augury dock, skönsången. Jag hade önskat att de hållt sig till growling för jag tycker det passar deras musik bättre. Detta är även en stor anledning till att jag till exempel gillar The Living Vault betydligt mer än Illusive Golden Age, när de håller sig till growl låter det bara så jäkla mycket bättre.


Eftersom jag precis recensera Rivers of Nihil senaste platta är det omöjligt att inte ha Where Owls Know My Name och Illusive Golden Age tävla lite mot varandra. Men faktum är att dessa två banden har helt olika utgångspunkter till metal där då Rivers of Nihils senaste album tar in många olika influenser och till viss del bryter barriärer på hur dagens tech-death ska låta. Augury gör istället vad Augury gör bäst, en grymt bra prog-death platta som i principen är lika bra som deras gamla, visar de yngre förmågorna att de fortfarande kan. Den stora skillnaden är att Augury var ju trotts allt före sin tid för 14 år sedan och är ett av banden som många har att tacka för hur dagens prog-death låter. Det är lite förväntat att Augury kommer tillbaka efter en sån lång paus med ett album som ger sina fans exakt det de längtat efter. Som en ny lyssnare av Augury har jag nu fått lära mig något nytt om prog-death scenen och dess historia samt inte bara fått ta del av ett bra album utan en hel diskografi att ha med mig när jag får suget efter teknisk döds.

Sammanfattningsvis så är Illusive Golden Age ett bra album som visar vad Augury står för som kommer ta tillbaka deras gamla fans men även dra in nya till deras led. Det är en återuppståndelse från ett band som var före sin tid men som nu känns mer i synk med dagens prog-death scen, vilket jag tror kommer vara till deras födel. Mina favoritlåtar är som innan nämnt The Living Vault som tillsammans med de två tyngsta låtarna på plattan Mater Dolorosa och Parrallel Biospheres får mig att vilja återkomma till Illusive Golden Age flera gånger i år. Jag svävade mellan en 3 och 4 i betyg men valde tillslut att avrunda neråt, för även om detta är en väldigt bra platta kände jag att det inte riktigt höll hela vägen till en jävligt bra platta. Prog och tech-death älskare gör bäst i att inte missa denna.

Artist: Augury
Titel: Illusive Golden Age
Genre: Technical/Progressive Death Metal
Skivbolag: The Artisan Era
Speltid: 44:20
Releasedatum: 2018-03-30
Betyg: 3/5
Bästa låt: Mater Dolorosa

BETYGSSKALAN

5.0 – Mästerverk! Fullkomligt perfekt. Inte ett enda svagt spår! Finns ingenting att klaga på.
4.5 – Stark fyra. Utmärkt! Snudd på perfekt men det lilla extra saknas för att rankas som mästerverk.
4.0 – Stabil fyra. Mycket bra! Har någonting extra!
3.5 – Stark trea. Riktigt bra!
3.0 – Stabil trea. Tämligen bra. Lite spretig men ändå god musikunderhållning.
2.5 – Medelmåttig men lyssningsbart.
2.0 – Hyfsad! De sämre låtarna är tyvärr betydligt fler än de bra. Lämnar mycket att önska.
1.5 – Ganska dålig.
1.0 – Väldigt dålig. I stort sett bortkastad tid.
0.5 – Urusel! Plågsam upplevelse!

RELATERADE ARTIKLAR
Inga inlägg hittades.
MÅNADENS RECENSIONER
FILM
LIVE
Rocknytt
Ron Dahlgren

Ron Dahlgren

CHEFREDAKTÖR

Nina Dahlgren

Nina Dahlgren

ANNONSANSVARIG

Mange Byström

Mange Byström

WEBB/SOCIALA MEDIER

Tipsa oss om nyheter

Copy link